Nordsjøoljen faller under 55 dollar fatet mandag ettermiddag. Prisen er dermed på det laveste nivået på fem og et halvt år, ifølge Bloomberg News.

- Ny dag, ny rekord, konstaterer råvareanalysesjef Eugen Weinberg i Commerzbank i en epost til nyhetsbyrået.

Både spotkontrakten og frontkontrakten, som er olje med levering i februar, er under 55 dollar mandag ettermiddag.

Irak øker produksjonen

Ifølge TDN Finans skriver Morgan Stanley-råvarestrateg Adam Longson i en oppdatering at oljemarkedet står overfor ytterligere problemer, i form av økt produksjon fra særlig Irak og Russland, men også Vest-Afrika og Latin-Amerika. Dette motvirker situasjonen i Libya, hvor politisk uro har ført til lavere produksjon, melder Bloomberg News mandag.

En talsperson ved det iraktiske oljedepartementet sier at landet planlegger å øke produksjonen til 3,3 millioner fat per dag i januar. I desember ifjor var produksjonen på 2,94 millioner fat - den høyeste produksjonen landet har hatt siden 1980-tallet.

I tillegg kan Iran øke eksportnivået med rundt 500.000 fat pr dag om de Vestens sanksjoner løftes, fremholder Longson.

Morgan Stanley-strategen ser få tegn til at utsiktene vil bedre seg i det korte bildet, og mener en sannsynligheten for meglerhusets «bear case» nå har økt.

Oslo Børs faller markert tilbake i takt med oljeprisnedgangen og bred nedgang på de europeiske børsene.

Sterkere dollar

Den brede nedgangen i Europa kommer samtidig som euroen svekkes til sitt svakeste nivå på ni år, blant annet etter at Der Spiegel skrev at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er klar til å la Hellas forlate eurosonen dersom landet får en regjering som forkaster den nåværende strenge finanspolitikken.

Dollaren styrker seg mot alle de store valutaene utenom yen, noe som legger press på oljeprisene, som allerede har falt på bekymringer rundt fallende etterspørsel og overskuddsproduksjon.

- Vi er fortsatt i et sterk-dollar-miljø, hvor euronedgangen leder an, sier valutastrateg Mitul Kotecha i Barclays til Financial Times.

Les mer: Nå er euroen på sitt laveste siden før finanskrisen

Råvareanalysesjef Ole Hansen i Saxo Bank skriver i en e-post til Bloomberg News at forventningene om overflod i oljemarkedet bare fortsetter å øke.

- Økende tilbud, lavere raffinerieetterspørsel og sterkere dollar. Det er de samme faktorene som driver prisene, skriver Hansen til nyhetsbyrået.

Oljeselskapet Statoil faller 2,2 prosent på Oslo Børs mandag. Børsens desidert største selskap bidrar dermed til å sende hovedindeksen ned mer enn 1,1 prosent.

Følg markedene i DNs børs- og  markedssider

Les også:

Obama utløser voldsom debatt

Øystein Olsen: - Oljeprisen har lagt seg lavere enn vi har lagt til grunn

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.