Over smått rustne dekk på en 18 år gammel oljeplattform skrider en høy mann et stykke bak olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og den nye selskapsledelsen i Point Resources.

De er her for å markere at lille Point tar over den egenopererte norske oljeproduksjonen fra verdens største børsnoterte oljeselskap, ExxonMobil. DN har tidligere anslått prisen til åtte milliarder kroner. Det inkluderer feltene Balder og Ringhorne og tilhørende organisasjon.

Det nye oljeselskapet er eid av det stavangerbaserte investeringsselskapet HitecVision, og er HitecVision-sjef Ole Ertvaags hjertebarn.

– Jeg har sagt det flere ganger. De andre får være rasjonelle, så får jeg være emosjonell. Jeg holder meg i bakgrunnen, sier Ertvaag der han rusler bak ministeren.

– Jeg har en tåre i øyekroken.

Ringhorne er et av to aktive felter Point Resources overtar fra ExxonMobil i Norge, samt 315 tidligere ExxonMobil-folk.
Ringhorne er et av to aktive felter Point Resources overtar fra ExxonMobil i Norge, samt 315 tidligere ExxonMobil-folk. (Foto: Tommy Ellingsen)

Første tur offshore

For Ertvaag er dette den første turen til en oljeplattform i Nordsjøen. Det betyr ikke akkurat at oljebransjen er ny for ham. Han vokste opp i Stavanger, i den tiden da nettopp ExxonMobil kom inn som det store amerikanske oljeselskapet og satte fart på bedehushermetikkbyen. Selskapets første oljefunn var nettopp Balder i lisens 001 i 1965.

Selv startet han oljekarrieren som jernbinder i Jåttåvågen i Stavanger, den gang de store betongunderstellene ble bygget til de såkalte condeep-plattformene.

Som så mange andre ungdommer hadde han sommerjobb «på gliden», mens han gikk på BI. Etter studiene ble han temmelig raskt finansdirektør som 25-åring i Jon Gjedebos oljeleverandørselskap Hitec. Hitec var også tungt involvert i byggingen av oljeplattformer.

– Hitec bygget mye den gangen. Vi bygget drilling-modulen på Forus, sier Ertvaag, som en periode også var driftsdirektør.

Etter at den gamle industribiten ble solgt, fikk Ertvaag jobben med å bygge et forvaltningsselskap på tuftene av Gjedebos salgsgevinst. Det ble HitecVision, som nå har over 40 milliarder til forvaltning.

Administrerende direktør i HitecVision Ole Ertvaag, er offshore for første gang. Han besøkte Ringhorne, et av tre felt operert av Point Resources på Norsk sokkel.
Administrerende direktør i HitecVision Ole Ertvaag, er offshore for første gang. Han besøkte Ringhorne, et av tre felt operert av Point Resources på Norsk sokkel. (Foto: Tommy Ellingsen)

Over 525 millioner dollar av disse pengene, altså rundt 4,3 milliarder kroner, er forpliktet til Point Resources, som skal investere 20 milliarder kroner de neste fire-fem årene. Bare i de gamle ExxonMobil-feltene Ringhorne og Blader skal det puttes inn åtte milliarder kroner.

Alt i alt skal oljeproduksjonen opp i rundt 80.000 fat per dag om fire-fem års tid, mot drøye 50.000 fat i dag.

Ertvaag påstår han har god tid. Det dreier seg ikke om å pynte bruden for raskt videresalg, slik såkalte private equity-selskaper av typen HitecVision ofte beskyldes for. Oljenedturen har også påvirket strategien. Point oppsto som resultat av at HitecVision slo sammen tre av sine oljeselskaper med sikte på å være med på kapitalkrevende utbygginger og et lengre løp.

– Mye lengre løp, mye lengre løp, sier Ertvaag.

– Vi har ingen problemer med å sitte som eier i åtte og ti år. I min verden er det en evighet, sier han.

Applauderer kjøpet

Under det ruvende boretårnet på Ringhorne-plattformen smiler oljeminister Søviknes til høyre og venstre. Han er fornøyd med eierskiftet. Exxon er ikke alene om å selge seg ned på norsk sokkel. Total har også solgt seg ned, og et kobbel av europeiske energiselskaper som RWE, Engie, Dong og Eon har gitt seg. BP er blitt minoritetseier i Aker BP.

I gamle dager var norske oljemyndigheter svært opptatt av at de internasjonale gigantene skulle være tungt inne på norsk sokkel, men det er ikke like om å gjøre lenger.

– At andre aktører med evne og vilje kommer til, er bra, sier Søviknes.

– Samtidig er det også et uttrykk for at vi også har bygget opp betydelig egen kompetanse i Norge også på disse årene, sier han.

Han synes det er typisk for norsk sokkel at noen nå, 52 år etter starten av norsk oljealder, kommer inn og ser muligheter for å forlenge livet til en 18 år gamle oljeplattformer til etter 2030.

– I snitt er levetiden til norske oljeplattformer blitt forlenget med 12 år sammenlignet med hva som lå i utbyggingsplanene, sier Søviknes.

Administrerende direktør i HitecVision Ole Ertvaag, i midten, er offshore for første gang. Han besøkte Ringhorne, et av tre felt operert av Point Resources på Norsk sokkel. Olje og Energiminister Terje Søviknes til høyre, plattformsjef Jarle Rydningen, til venstre.
Administrerende direktør i HitecVision Ole Ertvaag, i midten, er offshore for første gang. Han besøkte Ringhorne, et av tre felt operert av Point Resources på Norsk sokkel. Olje og Energiminister Terje Søviknes til høyre, plattformsjef Jarle Rydningen, til venstre. (Foto: Tommy Ellingsen)

Fantastisk

Etter en kjapp omvisning, kake, snitter og en cola zero, trer Ertvaag på seg overlevingsdrakten og går ut mot helikopteret sammen med de andre. Lav novembersol bryter gjennom skylaget og forgyller horisonten, der både Grane-plattformen og Jotun-skipet avtegner seg.

45 minutter senere, etter søvndyssende muzak i hodetelefonene i helikopteret på vei inn, jumper han ut.

– Fantastisk dag, sier Ertvaag.

– Fantastisk.(Vilkår)

Elghufsens læremester gir deg fem råd om elghufs
Kunsten å bevege seg som elgen på barmark har herdet skiløpere i generasjoner. I et halvt århundre har Audun Kolstad (72) vært elghufsens læremester.
01:40
Publisert: