Spenningen stiger før søndagens oljemøte i Qatars hovedstad Doha.

Torsdag uttalte Saudi-Arabias mektige kronprins at landet ikke vil fryse produksjonen med mindre Iran gjør det samme, skriver Bloomberg News lørdag.

- Hvis ikke alle de store oljeprodusentene fryser produksjonen, gjør heller ikke vi det, sa Mohammed bin Salman (30), ifølge nyhetstjenesten.

Dermed kan en avtale om produksjonsfrys henge i en tynn tråd.

Fredag ble det klart at Irans oljeminister dropper Doha-møtet. Dette sendte oljeprisen rett ned, med nesten to dollar fatet til 42,35 dollar fatet.

Iran har store ambisjoner om å øke produksjonen etter at sanksjonene mot landet ble opphevet i kjølvannet av atomavtalen.

Ubekreftede rykter

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets advarer om et mulig prisfall.

- Hvis en avtale ikke kommer på plass, kan oljeprisen falle med fem dollar fatet eller mer, skriver Saltvedt i en fersk oppdatering.

Møtet i Doha holdes utenfor den etablerte Opec-strukturen, og samler ovet et dusin store oljeprodusenter. Landene skal forhandle om en avtale om å fryse oljeproduksjonen på januar-nivået.

Det er verdens to største produsenter, Russland og Saudi-Arabia, som særlig har ønsket å møtes.

Tidligere denne uken kom det meldinger om at de to landene var blitt enige om å fryse oljeproduksjonen. Dette løftet oljeprisen, men ryktene er ikke blitt bekreftet.

«Optimismen stiger»

Lørdag noteres Nordsjøoljen (Brent 1. posisjon) til rundt 43 dollar fatet.

Oljeanalytiker Saltvedt understreker at «optimismen stiger» i forkant av møtet. Meglerhuset forventer selv at en avtale kommer på plass, uten at Iran er med.

- Da forventer vi å se en oppsving i prisene på kort sikt, skriver Saltvedt.

Samtidig er det kun Iran og Saudi-Arabia som kan øke produksjonen betydelig fra januar-nivået, påpeker oljeanalytikeren. Dette fordi de andre landene allerede produserte for fullt.

- Den viktigste effekten av en avtale vil sannsynligvis være at fallet i amerikansk produksjon ikke vil kompenseres med økt Opec-produksjon på toppen av at Iran er tilbake i markedet, skriver Saltvedt.

Norge deltar ikke

Oljeprisen har steget fra årsbunnen i januar på 27 dollar fatet.

- Vi forventer uansett ikke priser under dette nivået, ettersom skifteroljeproduksjonen i USA har vist tegn til fall, skriver Saltevdt. 

Norge har fått invitasjon til møtet, men stiller ikke.

Heller ikke USA, Canada, Kina og Brasil - som alle er blant verdens største oljeprodusenter - deltar på møtet.

Les også:

- Åpenbart at lønnspakken ikke samsvarer med jobben som er gjort

Dette kan få oljeprisen til å stupe igjen

Fått med deg denne?

Trendene på to hjul
Dette er motorsyklene som gjelder i år.
03:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.