To amerikanske fylker og en by vil saksøke Statoil og 36 andre av verdens største produsenter av fossilt brensel, ifølge en pressemelding

Saksøkerne mener selskapene bevisst har sluppet ut farlige klimagasser, som har bidratt til global oppvarming. Dette vil igjen true fylkene, Marin og San Mateo, og byen Imperial Beach gjennom at havet stiger. 

«Havnivåøkning skader Imperial Beach og truer vår fremtid», sier ordfører Serge Dedin i San Diego fylke. Han sier at innbyggerne ikke har kapasitet til å betale for beskyttelsen som trengs, og at selskapene derfor må holdes ansvarlig. 

Saksøkerne hevder at de 37 selskapene, som inkluderer Statoil, Exxon og Shell, har vært klar over effekten deres utslipp har hatt på klimaet og havnivået. Ifølge søksmålet er selskapene ansvarlig for omtrent 20 prosent av totale utslipp mellom 1956 og 2015.

Ifølge Insideclimatenews sier juridiske eksperter at det ikke blir noen lett sak, men flere advokater ser potensial nok til å ta saken. Saksøkerne er representert av fylkes- og byadvokatene til Marin, San Mateo og Imperial Beach, i tillegg til Sher Edling. 

– Avvist tidligere

Informasjonsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen, sier at Statoil støtter Parisavtalen og effektive tiltak for å nå klimamålsettingene. Pedersen sier også at Statoil er ledende når det gjelder CO2-effektiv produksjon av olje og gass verden trenger og at selskapet rapporterer åpent om utslipp og hvordan de jobber for å redusere dem.

– Søksmålet i USA, der vi er nevnt sammen med mange selskaper, er ikke det første av denne typen mot industrien. Tidligere søksmål er blitt avvist på bakgrunn av at det er et politisk, ikke juridisk, spørsmål hvordan vi skal klare å både møte klimautfordringen og samtidig forsyne verden med nødvendig energi, sier han. 

Nye tvister

Ifølge Insideclimatenews er det noen nye sider ved dette søksmålet som ikke har vært til stede tidligere. 

Administrerende direktør ved Sabin Center for Climate Change Law, Michael Burger, sier til nettstedet at søksmålet blant annet anklager selskapene for «en manglende advarsel». 

Burger sier samtidig at det er en rekke juridiske hindre som gjør det vanskelig å få gjennomslag for et søksmål, og da i hovedsak at de må vise sammenhengen mellom utslippene til selskapene og skaden som vil ramme byene og fylkene gjennom øking av havnivået. 

«Det er vanskelig, men ikke en umulig juridisk sak», sier Burger. 

De to fylkene og byene sier at de allerede nå merker de finansielle konsekvensene av økt havnivå, og forventer skade til offentlig infrastruktur.

I pressemeldingen står det at Marin har mer enn 12.000 hjem, forretninger og institusjoner som er i fare for å bli utsatt for bølger og flom innen slutten av århundret. Mens San Mateo ifølge pressemeldingen er blitt kalt «ground zero» for områder som blir påvirket av havnivåstigning. 

Pressemeldingen påstår at påvirkningen på Marin i løpet av århundret vil koste nesten 16 milliarder dollar. 

Varmeste år igjen

Årets juni var den tredje varmeste som er blitt målt noensinne, skrev The Guardian nylig. De eneste som har vært varmere var i 2015 og 2016. 

Dermed er det ventet at 2017 blir et av de tredje varmeste årene som er blitt målt gjennom historien. 

Klimaforsker Michael Mann fra Pennsylvania State University sier til The Guardian at den eneste forklaringen på de mange varmerekordene er menneskeskapt varming av planeten. (Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: