Vår Energi, Norges største privateide oljeselskap, presenterte onsdag morgen sin andre kvartalsrapport etter børsnoteringen tidligere i år.

Tallene preges naturlig nok av høye olje- og gasspriser i første kvartal. Vår fikk et resultat før skatt på 1,65 millioner dollar, opp fra den tidligere rekorden på 1,12 milliarder dollar i fjerde kvartal. Det tilsvarer 15,2 milliarder kroner.

Selskapet øker nå utbyttet for 2022 fra 800 millioner dollar til én milliard dollar, eller 9,2 milliarder kroner. Og markedet tar nyheten godt imot: Aksjen hoppet 7,3 prosent på det meste.

– Vår Energi dro nytte av sin ledende posisjon på norsk sokkel og opprettholdt solid drift med betydelige gassvolumer levert til kunder i Europa. Dette reflekteres i en eksepsjonell kontantstrømsgenerering for første kvartal, og i vår økte utbyttemål for 2022 på én milliard dollar, sier Vår-sjef Torger Rød i onsdagens børsmelding.

Den realiserte prisen i kvartalet var på nesten 120 dollar per fat for gjennomsnittet av olje og gass, og kontantstrømmen fra virksomheten, altså det selskapet får inn av penger basert på driften, steg nesten 140 prosent fra forrige kvartal til 2,18 milliarder dollar.

– Betydelig usikkerhet

Vår-sjefen advarer imidlertid om stor usikkerhet i markedet fremover:

– Dagens råvarepriser reflekterer den betydelige usikkerheten skapt av Russlands invasjon av Ukraina i februar. Krigen kommer på toppen av allerede stramme energimarkeder etter hvert som den globale etterspørselen tar seg opp etter covid-19-pandemien. Kombinert med økt inflasjon og forstyrrelser i globale forsyningskjeder, øker dette usikkerheten knyttet til den fremtidige utviklingen av verdensøkonomien.

En illustrasjon på den store spenningen i markedet kom tirsdag kveld, da både Polen og Bulgaria kunngjorde at den russiske gassleverandøren Gazprom ville slutte å sende gass fordi de ikke vil etterkomme et krav fra Russland om å betale i rubler. Gassprisene hoppet på nyheten. Andre europeiske land som er mye større markeder for russisk gass har også sagt at de ikke ville innfri rubelkravet.

Gikk på børs i februar

Vår sto i februar for årets hittil største børsnotering, og en av de største i historien på Oslo Børs. I forbindelse med noteringen solgte de to eierne, italienske Eni og det norske oppkjøpsfondet Hitecvision, seg noe ned. De eier nå henholdsvis 64 og 25 prosent av selskapet, ned fra 70 og 30 tidligere.

I perioden siden børsnoteringen har oljeaksjene på Oslo Børs fått et enormt løft, hovedsakelig på grunn av konsekvensene i energimarkedene av krigen i Ukraina og de vestlige sanksjonene mot Russland. Vår-aksjen er opp over 40 prosent siden noteringen.

Og nå kommer det altså større utbytter. For første kvartal vil det ligge på 225 millioner dollar som tidligere planlagt, mens det vil øke til 260 millioner for andre kvartal. Den første betalingen kommer i mai, på ni cent per aksje, hvilket tilsvarer 83 øre etter nåværende kurs. Aksjen handles til rundt 40 kroner onsdag.

Kjøpte Exxon

Vår er resultatet av noen av de største selskapstransaksjonene på norsk sokkel de siste årene. Først kjøpte Hitecs oljeselskap de egenopererte feltene til den amerikanske giganten ExxonMobil i 2017, før selskapet fusjonerte med Enis norske virksomhet året etter og skiftet navn til Vår. I 2019 kom den virkelig store dealen, med kjøpet av resten av Exxons portefølje på norsk sokkel.

Vår er størst på norsk sokkel målt i produksjon etter statsdominerte Equinor og statlige Petoro. Men posisjonen som det største privateide norske oljeselskapet står for snarlig fall, når Aker BPs oppkjøp av Lundin Energy etter planen gjennomføres innen slutten av juni. Lundin presenterte selv sterke tall for første kvartal i det som trolig er dets siste resultatrapport som selvstendig selskap, mens Aker BP slipper sin rapport torsdag.

Vår produserte 242.000 fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, ned fra 259.000 i fjerde kvartal. Selskapet har et mål om å øke produksjonen til 350.000 fat per dag innen slutten av 2025, mens rivalen Aker BP allerede vil ligge over 400.000 fat per dag når kjøpet av Lundin er i boks.

Selskapet skriver også i rapporten at det hadde en «alvorlig» driftshendelse i perioden, med en lekkasje på Balder-feltet. «Miljøkonsekvensene var imidlertid liten,» heter det i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.