Den irske nasjonalforsamlingen stemte før helga for det historiske lovforslaget som første land i verden, ifølge the Independent.

Med 90 mot 53 stemmer ble det vedtatt å ikke lenger investere midler fra det statlige investeringsfondet i kull, olje eller gass. Fondet har investeringer tilsvarende 70 milliarder kroner.

- Ikke lenger tolereres

Lovforslaget er ventet å bli godkjent i løpet av de kommende månedene, etter at landets finanskomité har gjort sin vurdering.

– Prinsippet om etisk finansiering viser globale selskaper at deres kontinuerlige manipulasjon av klimaforskning, fornektelsen av klimaendringer og deres kontroversielle lobbyvirksomhet rundt i verden ikke lenger tolereres, sier Thomas Pringle, som fremmet lovforslaget.

I Norge stemte Stortinget i 2015 for at oljefondet skulle trekke seg ut av selskaper som baserer 30 prosent eller mer av sin virksomhet på kullkraft eller kullgruver. Over 50 selskaper var i 2016 ute av fondets aksjeportefølje som følge av kullkriteriene.

Eksempel til etterfølgelse

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, mener Irlands utsalg av fossil energi er et eksempel til etterfølgelse for resten av verden.

– Gratulerer, dette er strålende nyheter fra Irland. Nå må Norge følge etter og trekke oljefondet ut av alt fossilt, ikke bare kull, sier Gulowsen. (©NTB)(Vilkår)