Det norske Oljefondet, som i gjennomsnitt eier 1,3 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden, har vært aktive de siste ukene, skriver Financial Times.

Fondet har vært på en en rekke generalforsamlinger og stemt mot gigantselskaper - alt fra JP Morgan og Bank of America til Volkswagen og Carlsberg.

Oljefondet har hevet stemmen mot tungvektere som Jamie Dimon, Lloyd Blankfein, Ferdinand Piëch og Marcus Wallenberg ved å sette foten ned for selskapene de leder.

Men stemmegivningen skal ifølge FT ha skapt lite bølger da Oljefondet først offentliggjør hvordan det stemmer dagen etter generalforsamlingene.

- Stor betydning

Det skal det imidlertid snart bli en slutt på.

- Vi vil offentligjøre våre planer om hvordan vi skal stemme i forkant av generalforsamlingene for å bedre åpenheten, sa Oljefond-sjef Yngve Slyngstad for en stund siden.

Det vil ifølge FT garantert skape spetakkel i de innerste næringslivs-sirkler, der de store investorene for det meste har holdt sin stemmegiving hemmelig.

- Gitt profilen og størrelsen til det norske Oljefondet, vil offentliggjøring av hva de skal stemme i forkant av generalforsamlingene trolig få en stor betydning for dagens praksis blant institusjonelle investorer, sier administrerende direktør Hans Hirt hos Hermes EOS, en britisk investor og aktivistorganisasjon, til FT.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Oljefondet stemte mot Fiat Chrysler-fusjonen



Oljefondet avventer informasjon om Ecclestone-forlik