Både Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre går i dag ut mot finansminister Siv Jensens (Frp) forslag om å legge ned Etikkrådet. Rådet vurderer hvilke selskaper Oljefondet skal investere i.

- Kristelig Folkeparti er ikke overbevist om at det er en god løsning å skrote Etikkrådet, sier finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen til DN.

Han får støtte av Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik:

- Vi er i mot nedleggelsen av Etikkrådet, fastslår han.

Rådet er i dag organisert som en uavhengig enhet utenfor Norges Bank, som forvalter oljefondet. Breivik mener uavhengighetsargumentet veier tungt.

- Venstre mener uavhengigheten til rådet er svært viktig å ivareta. Jeg gir all honnør til etikkrådet, som er en av grunnene til at oljefondet høster internasjonal anerkjennelse, sier han.

Skeptiske til Norges Bank-ansvar

Finansministeren vil gi Norges Bank ansvaret for å trekke ut selskaper av Oljefondets portefølje, noe Etikkrådet i dag har ansvaret for.

- Vi foreslår at Norges Bank både skal få ansvar for eierskapsutøvelsen og utelukkelsesmekanismen, mens det fortsatt skal være en politisk beslutning å bestemme mandatet til Norges Bank og kriteriene for utelukkelser, skriver Jensen i sin kronikk fredag.

Les hele kronikken her (krever DN Pluss): Ansvarlig forvaltning dnPlus

Selv om både KrF og Venstre stiller seg positivt bak tiltak for å styrke etikkarbeidet rundt oljefondets investeringer, er det lite støtte for å la Norges Bank ta over ansvaret for å trekke ut selskaper fra Ojefondets portefølje.

Både Syversen og Breivik sier de er skeptiske til løsningen om å overføre ansvaret og kompetansen tilknyttet uttrekningen fra selskaper til Norges Bank.

Tror ikke på nedleggelse

Det kan vise seg å bli vanskelig for Siv Jensen å legge ned Etikkrådet uten støtte fra KrF og Venstre.

- Jeg ville ikke forseglet noens skjebne i dag. Jeg tror ikke noen bør pakke kofferten sin helt enda, sier Syversen.

Leder Ola Mestad i Etikkrådet sa til DN forrige måned at det vil bli vanskelig å utføre jobben han gjør i dag, hvis rådet havner under Norges Bank.

- Da Etikkrådet ble etablert var grunntanken at det skulle være uavhengig. Det er ingen andre fond i verden som har et så grundig etikkråd som i Norge. Og det er ingen andre som er mer geniale. Men hvis vi underlegges Norges Bank, blir vi som andre fond, sa Mestad.

Les også på DN.no:

Bryter 100-millionersbarrieren

Michael Moore krever dødsstraff for GM-ledelsen

Igår kuttet han renten - i dag faller aksjen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.