Fondet har kjøpt seg jevnt opp i tysk bilindustri de siste årene og kontrollerte ved siste årsskifte rundt 3,4 prosent av Daimler-konsernet, drøyt 3 prosent av BMW og 1,22 prosent av Volkswagen.

I 2011 hadde oljefondet Volkswagen-aksjer for rundt 4 milliarder kroner, året etter for rundt 6 milliarder kroner, i 2013 for godt over 8 milliarder kroner og ved utgangen av fjoråret VW-aksjer til en verdi av nærmere 9,7 milliarder kroner.

Etter at det ble kjent at VW har manipulert testresultater og lurt både kunder og myndigheter til å tro at dieselbilene deres har mindre utslipp og er mer miljøvennlige enn de er, har imidlertid verdien av aksjene stupt.

Verdien av VW-aksjen falt tirsdag med 18,8 prosent, og de to siste dagene har aksjen dermed falt over 35 prosent.

Hvor mye oljefondet har tapt på aksjefallet, er ikke klart, men alt tilsier at det er snakk om milliarder. Det er heller ikke kjent om fondet har kjøpt eller solgt Volkswagen-aksjer siden årsskiftet.

Les også: Volkswagen-jukset bidro til blodig børsfall i Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.