Energieffektiviteten i industrilandene har vært så sterk de siste årene at oljeforbruket utvilsomt har nådd toppen, skriver epn.dk.

- Økonomisk vekst krever energi, men industrilandene kan i dag klare seg med å bruke en tredjedel av den energi som utviklingslandene trenger for å produsere samme økonomiske vekst. Det er snakk om en så fundamental endring, at OECD-landene aldri kommer til å bruke like store menger olje som tidligere, og det får konsekvenser, sa sjeføkonom Christof Rühl i olieselskapet BP, på første dag av International Petroleum Week i London.

En av konsekvensene er at verden med det første ikke vil oppleve priseksplosjoner som i 2008 da råoljeprisen nådde 147 dollar fatet.

- Globalt er det i dag ledig produksjonskapasitet på seks millioner fat i døgnet. Da den økonomiske veksten i industrilandene vil være svak frem til midten av dette tiåret vil det ta tid før balansen mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet igjen er blitt slik at det kan utløse kraftige prisendringer, sa Rühl.

Lenge før finanskrisen
En av årsakene til at den erfarne sjeføkonomen tør si at industrilandenes oljeforbruk har nådd toppen for alltid, er at oljeforbruket begynte å falle lenge før finanskrisen begynte, nemlig i 2005.

I dag bruker industrilandene 52 prosent av all oljen som produseres i verden, men i 2030 vil utviklingslandene ha økt sin andel til 66 prosent, mener BP.

Også verdens største oljeselskap ExxonMobil Corp. merker endringene i oljemarkedet.

- Vi tror det globale enerigforbruket vil vokse med 35 prosent fra 2005 til 2030, og det er en halvering i forhold til hva vi ventet i 2005. Det understreker de betydelige fremskritt som gjøres innenfor energieffektivisering, sier visepresident Brad Corson.

Les også: Statoil-reservene tømmes

Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.