Torsdag klokken ti publiserer Statistisk sentralbyrå en ny investeringstelling for oljeinvesteringene.

Den vil gi oss fasit for det samlede investeringsbeløpet på norsk sokkel i 2014, og samtidig et ferskt estimat for investeringene i inneværende år.

I den forrige tellingen ble den totale mengden investeringer innen olje- og gassvirksomhet ventet å øke med tre prosent til 219 milliarder i 2014, for deretter å falle til 189 milliarder i 2015.

- Hur stort blir fallet, spør valutastrateg Carl Hammer i SEB i morgenrapporten fra det svenske meglerhuset torsdag.

Det store oljeprisfallet som har utspilt seg siden ifjor sommer, har fått valutastrategen til å se behov for ytterligere nedrevidering torsdag.

- Men uten «større» dramatikk, påpeker han i morgenrapporten.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror oljeinvesteringene i år vil falle med 20 prosent sammenlignet med fjoråret.

- Ut fra de meldingene som kommer fra oljeselskapene vil trolig investeringsanslagene være noe nedjustert fra det tellingen for fjerde kvartal ifjor viste. Men for første gang er nå årets investeringer i Johan Sverdrup-feltet med, skriver han i sin morgenrapport.

Til nå har meglerhuset gjort egne anslag på Johan Sverdrup-beregningene, slik at inkluderingen av disse i tellingen skaper noe usikkerhet, mener Juel, som legger til at den usikkerheten kan slå begge veier.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets ser for seg at investeringene for 2015 kan bli jekket opp med 2,4 milliarder fra tellingen i november ifjor, til 191 milliarder.

- Sverdrup er et gigantprosjekt med investeringer for 117 milliarder frem til 2019, men merk at bare ti av disse skal brukes i år. I motsatt retning trekker investeringskuttene, kanskje særlig for leteaktivitet, som nok har kommet som følge av oljeprisfallet, skriver Haugland i morgenrapporten torsdag.

I likhet med Norges Bank venter meglerhuset dermed en nedgang på 15 prosent i investeringene i år, målt i volum.

- Dette lå i kortene allerede før oljeprisen stupte, mener Haugland.

Hun tror en lavere oljepris først og fremst vil påvirke investeringsbildet fra neste år.

- Dermed er det grunn til å notere seg datoen for neste investeringstelling: 12. juni. Da får vi for første gang et estimat for investeringene i 2016.

Les også:

Norwegian vil ha med Riksmekleren i forhandlinger

SAS tapte 50 millioner på streiken

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.