Prisene på oljekontrakter er stabile fredag morgen, og holder toppnivåer for de seneste 15 uker, som ble nådd i London og New York torsdag kveld.

Prisene på nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate er om lag 40 cent høyere pr fat enn de var da Oslo Børs stengte torsdag.

- Denne ukens kunngjøring fra Federal Reserve, og svekkelsen i dollar, har styrket råvarer i sin alminnelighet, og olje har tjent på dette (…) Prisene nærmer seg imidlertid nivåer hvor et antall svingprodusenter begynner å få lønnsom drift igjen, sier Angus Nicholson, analytiker i IG i Melbourne, til Bloomberg News.

WTI-kontrakten har siden den nådde et 13 års bunnivå 11. februar, steget med 53 prosent. Prisene på WTI og Brent er de høyeste siden henholdsvis 3. og 4. desember i fjor.

Den seneste tids oppgang innebærer et paradoks, fordi høyere priser vil kunne stimulere oljeselskaper til å øke produksjonen, etter hvert som prisen kommer opp på nivåer hvor de kan drive med overskudd, skriver The Wall Street Journal.

Avisen fremholder at dette vil kunne bidra til å øke tilbudsoverskuddet som i utgangspunktet førte til det omfattende prisfallet.

- Vi har brukt opp en betydelig del av potensialet på oppsiden. Jeg har vanskelig for å se hva som skal kunne føre til ytterligere, varig oppgang i prisene, sier Tim Evans, analytiker i Citigroup, til avisen.

Mange analytikere og investorer viser til paralleller til et lignende bull-marked for et år siden, da prisene steg med rundt 30 prosent mellom januar og mai, for så å falle til nye bunnivåer.

Differansen mellom Brent- og WTI-kontrakter har det seneste døgnet endret seg med 32 cent per fat, og for første gang siden 22. januar er det en premie i WTI. Den er på 17 cent per fat, mens sammenligningen torsdag morgen viste en Brent-premie på 15 cent per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

Amerikansk olje WTI for levering i april noteres til 40,22 dollar per fat fredag morgen, opp 3 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,53 dollar til 40,19 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte dagen før, lå WTI-prisen på rundt 39,78 dollar per fat.

Nordsjøolje brent for levering i mai handles for 41,48 dollar per fat fredag morgen, ned 6 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,21 dollar til 41,54 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på om lag 41,11 dollar per fat da Oslo Børs stengte dagen før.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 41,48 dollar per fat, opp 10 cent fra torsdag, da prisen steg 1,23 dollar til 41,38 dollar per fat.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Asia i dag: Her koker eiendomsmarkedet

Lover 150 fly til London-flyplass  

Obama er Cubas nye «posterboy»

Se DNtv:

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.