Torbjørn Kjus i DNB Markets valgte sommeren 2012 å kutte egne prisanlag for 2015 for nordsjøolje til 100 dollar fatet. Det skapte store diskusjoner i finansmiljøet. Mange mente Kjus var altfor pessimistisk. Drøye to år etter går Kjus enda hardere til verks.

Spår at oljefesten snart er over

I sin ferske oljemarkedsrapport, som publiseres i dag, unnskylder Kjus at han ikke gikk enda lengre sist. Han forventer nå at oljeprisen i 2015 i snitt vil ligge på 80 dollar. Det er mer enn fem dollar lavere enn det nordsjøolje handles for nå og altså 20 dollar under meglerhusets tidligere anslag.

- Hadde jeg i 2012 - da oljeprisen lå på 116 dollar fatet - sagt at den skulle ned i 80 dollar, kunne det lett blitt sett på som useriøst fordi det ville vært såpass dramatisk, sier Torbjørn Kjus til DN.

«Festen er over»

Oppdateringen fra august 2012 hadde tittelen «Det er ikke over før den fete damen synger». Den ferske rapporten følger opp med undertittelen «Den feite damen har sluttet å synge - festen er over».

 - Det var nachspiel da hun sang. Nå kommer bakrusen, fortsetter han.

Analytikeren har truffet forbløffende godt med sitt snittanlag for 2014. Kjus ventet en oljepris på 102 dollar for året som helhet, og innrømmer at meglerhuset lå for lavt i første halvår, mens anslagene var for spenstige for andre halvår. Likevel vil fasiten ved årsslutt sannsynligvis havne tett på Kjus' anslag fra desember 2013.

I Kjus' analyse for 2015 legges det stor vekt på at veksten i oljetilbudet fra produsenter utenfor Opec fortsatt vil være høyere enn veksten i etterspørselen. Han anslår en etterspørselsvekst i 2015 på en million fat per dag. Produksjonen av skiferolje i USA og mer oljeproduksjon i Canada og Brasil er også en del av bildet. Dette gir ifølge Kjus et prispress, med mindre Opec går sammen om produksjonskutt.

Overfor DN understreker Kjus at han kan bli nødt til å ta opp anslagene igjen om Saudi-Arabia skulle lykkes med å kutte produksjonen med mer enn en million fat per døgn.

- Men vi må fysisk se at det skjer noe før jeg skulle endre mening, sier han.

Tror ikke kutt vil lykkes

Kjus tror imidlertid ikke at Opec vil begrense produksjonen. Han tror heller ikke at et kutt i produksjon i Saudi-Arabia vil gi høyere priser.

«Dette fordi et potensielt stort kutt i produksjonen av Saudi-Arabia vil resultere i mer ledig kapasitet og traderne rundt om i verden vil være klar over dette», skriver DNB Markets analytikeren.

Jekker ned fem år fremover

Kjus medgir at prisnedgangen både har kommet raskere og vært brattere enn han hadde forutsett. Derfor nedjusterer han også prisforventningene frem til 2019.

  • For 2016 venter oljeanalytikeren at et fat nordsjøolje koster 85 dollar, en nedjustering fra tidligere anslåtte 98 dollar.
  • I 2017 venter Kjus at prisen vil ligge på 88 dollar, mens han ser en oljepris i 2018 på 90 dollar.
  • I 2019 mener Kjus at prisen for et fat nordsjøolje vil havne på 93 dollar. 

I hans tidligere anslag lå på prisforventningene for 2017 på 96 dollar, mens han ventet en oljepris på 95 dollar for de tre årene fra 2018-2020. Nå tror Kjus at markedet må vente til 2020 før oljeprisen igjen vil karre seg opp til 95 dollar.

Les også:

Stordalen og Hegnar vil kjøpe Hurtigruten

«Oppsiktsvekkende» tap for Statoil  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.