Opec har i lengre tid forsøkt å få på plass en avtale om produksjonsfrys eller kutt i oljeproduksjonen. I slutten av september kom en slags avtale om kutt på inntil 750.000 fat årlig. Men endelig avtale er utsatt til slutten av november.

Christof Rühl, som er analysesjef i Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), mener Opec trolig må kutte langt mer enn de forespeilte 400.000 fatene i årlig produksjon for å få en betydelig positiv effekt på oljeprisen.

-Jeg vet ikke hva Opec vil gjøre, men hvis de vedtar et kutt på 400.000 fat i året vil det neppe være nok til en gi en betydelig effekt. Det vil kun føre til økt skiferproduksjon i USA. De må kutte en god del mer enn det for at de amerikanske produsentene vil trenge noe særlig med tid for å kompensere for nedgangen. Slik det er nå skaper de et tak for oljeprisen, sier Rühl under skattekonferansen til Norsk petroleumsforening onsdag.

Rekordproduksjon

Fersk statistikk viser at Russland produserte rekordhøye 11,2 millioner fat olje og kndensat i oktober, ifølge Bloomberg, opp 3,9 prosent fra året før og 1 prosent på månedsbasis.

Ojeproduksjonen fra Opec steg også 170.000 fat per dag til 34,02 millioner fat per dag fra september til oktober. Det fremgår av en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News, skirver TDN Finans. Libya, Nigeria og Iran økte produksjonen med totalt 400.000 fat pr dag i oktober, ifølge undersøkelsen.

Frikoblet fra gasspedalen

Analysesjef i Abu Dhabi Investment Authority mener man ikke lenger kan snakke om en kobling mellom et fall i oljeprisen og en oppgang i BNP globalt.

-Dette gjelder ikke lenger, og det flere grunner til det. Olje er blitt mindre del av den globale økonomien samtidig som vi har sett at husholdningene er blitt opptatt av å redusere belåningen, noe som har gjort at lavere bensinpriser ikke fører til betydelig økt forbruk, sier Rühl.

En annen grunn til dette, ifølge Rühl, er at forbrukere og oljeprodusenter er kommet mye tettere sammen. Det innebærer at kuttene i oljesektoren, blant annet med tanke på sysselsetting, blir raskere følt i resten av den globale økonomien.

-Tidligere var det slik at de tok lang tid før kuttene hos produsentene ga en effekt i vestlige land. Nå er Gulf-landene viktige økonomier med tanke på forbruk samtidig og koblingene mellom produsenter og forbrukere er mye tettere, sier han.

Les også: OPEC-møte i Wien om frys i oljeproduksjonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.