Oljeprisene starter uken litt ned mandag, etter kinesiske nøkkeltall viste at økonomien til verdens nest største oljekonsument vokste mer enn ventet i tredje kvartal.

Fredag steg prisene markant, etter Baker Hughes' ukentlige riggtelling for Nord-Amerika viste at antallet oljerigger i USA falt med ti enheter i løpet av uken som gikk.

Overforsynt

Oljeprisene har vært volatile den senere tiden, på tegn om at markedet forsetter å være overforsynt.

Dette er blant annet en følge av at Opec fortsetter å produsere mer enn sitt uttalte produksjonsmål og at oljeproduksjonen i USA har steget markert de seneste årene. Situasjonen har ført til at de amerikanske oljelagrene er på om lag 100 millioner fat over det sesongjusterte gjennomsnittsnivået fra de seneste fem årene, ifølge Bloomberg News.

- Det er vekst der i Kina. Men landet er i en rebalanseringsfase, og det er sannsynlig at den relativt lave veksten vil vedvare en stund, sier sjefanalytiker Ric Spooner i CMC Markets til nyhetstjenesten.

Svakere industriproduksjon

Tallene fra Kina viste at økonomien vokste med 6,9 prosent på årsbasis i tredje kvartal, mot ventet 6,8 prosent. Industriproduksjonen steg imidlertid kun med 5,7 prosent i september, mot ventet 6,0 prosent, og Spooner tror at dette motvirker effekten fra den sterkere BNP-veksten.

Ellers melder Bloomberg at amerikanske hedgefond i forrige uke økte sine long-posisjoner med 6,6 prosent i uken som endte 13. oktober, til det høyeste nivået siden juni. Det samlede nivået short-posisjoner falt for åttende gang på ni uker.

Fokuset i markedet vil fremover kunne trekkes mot raffineriaktiviteten i USA. En del kapasitet som har vært tatt ut av markedet for vedlikehold ligger an til å bli reintrodusert i løpet av november, noe som ventes å medføre en økning i etterspørselen.

Noe fall

Prisdifferansen mellom Brent og WTI er over helgen økt med 1 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 2,75 dollar per fat for kontrakter med lik forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er november-kontrakten, noteres til 47,01 dollar per fat mandag morgen, ned 25 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 88 cent til 47,26 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå WTI-prisen på om lag 46,25 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er desember-kontrakten, handles for 50,18 dollar per fat mandag morgen, ned 28 cent fra foregående handelsdag, som var første dag desember-kontrakten var 1. posisjon.

Prisen lå på om lag 49,40 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs fredag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres mandag morgen til 50,15 dollar per fat, ned 22 cent fra foregående handelsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Ny overraskelse fra Kina

– Oslo får nattbarnehage og dyrepoliti

Ujevn børsstart i Asia

Se DNTV: Erna Solberg snakker engelsk

Erna Solberg snakker engelsk
Erna Solberg snakker engelsk. Norske ledere er mindre engasjerende å høre på så fort de skifter fra norsk til engelsk.
00:46
Publisert: