Den norske oljegiganten Statoil er tvunget til nye investeringskutt og mulige nedbemannninger. Fredag la Statoil-sjef Eldar Sætre frem svake tall for fjerde kvartal i London. Resultatet er sterkt preget av det kraftige fallet i oljeprisen, men Sætre tror prisen skal opp. Han får støtte fra olje- og energiministeren.

- Dagens oljepris er ikke bærekraftig i et lengre perspektiv, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til DN.

Et fat nordsjøolje selges for drøye 58 dollar fredag.

- Det er ingen tvil om at dagens oljepris ikke forsvarer de investeringene som er nødvendig for å dekke etterspørselsveksten, sier Lien.

Statoil fikk et justert driftsresultat på 26,9 milliarder kroner mot 43,9 milliarder kroner i samme periode ifjor. Det var ventet et driftsresultat på 26,3 milliarder kroner.

– Alle oljeselskapene på norsk sokkel og verdensbasis er preget av at oljeprisene går ned. For å lykkes på norsk sokkel er vi avhengig at selskaper som Statoil får ned kostnadene per produserte fat. Det må vi bare, sier Lien.

For 2015 reduserer Statoil investeringene fra 20 milliarder dollar til 18 milliarder dollar.

-  Kutt som nå kommer i mange selskaper påvirker aktiviteten på norsk sokkel. Samtidig er det helt nødvendig at selskapene får orden på kostnadsutfordringen, sier Lien.

Statoil trapper opp forbedringsprogrammet med 30 prosent til 1,7 milliarder dollar, rundt 13 milliarder kroner, årlig fra 2016.

- Vi har allerede sett at tiltakene har ført til en reduksjon i antallet ansatte. Vi vil kanskje også se ytterligere reduksjoner i tiden fremover, sier Statoil-sjef Eldar Sætre.

Les også:

Slik skal Statoil-sjefen kutte utgifter

Aarbakke AS permitterer 50 ansatte

- Det samme så vi også under finanskrisen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.