Den siste uken har prisen på nordsjøolje svingt mellom 51 dollar per fat på det laveste til 59 dollar på det høyeste.

Torsdag morgen var prisen for et nordsjøolje rundt 1,80 dollar lavere enn den var da Oslo Børs stengte onsdag, mens den torsdag ettermiddag er på vei oppover igjen.

Finanskrise-tendens

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener at oljeprisen nå preges av investorer har tilhold i to ulike «leire».

- Volatiliteten i markedet er på høyeste nivå siden finanskrisen. For øyeblikket er det to leire som drar mot hverandre: dem som mener oljeprisen har bunnet ut og er på vei oppover igjen, og dem som mener oljeprisen skal ned igjen, forklarer hun.

Mange investorer har solgt seg ut etter at oljeprisen begynte å falle i fjor sommer. Disse sitter nå på gjerdet og bare venter på å kaste seg inn igjen, tror Saltvedt.

- Det er mange som har solgt seg ut av markedene på vei ned, og mange sitter og venter på at markedene skal stoppe opp og snu igjen. Så fort de ser noen tegn til at det snur, så kommer investorene tilbake igjen.

Denne tendensen har vi ikke sett siden 2009, påpeker oljeanalytikeren.

- Typisk det samme så vi også under finanskrisen. Når vi begynner å få littegrann optimisme tilbake i markedet, så kan det gå ganske fort.

Manglende samsvar

De siste dagenes utvikling kan forklare av at det er manglende samsvar mellom forventinger til fremtidens oljepris og det som pågår i markedene for øyeblikket, ifølge Bloomberg Business.

- Det er et gap mellom forventingen til hvor oljeprisen vil ende opp sammenlignet med det som skjer i markedene akkurat nå, sier senioranalytiker Daniel Hynes i meglerhuset Australia & New Zealand Banking Group Ltd. til nettstedet.

- Det er derfor du får svingninger prisene i øyeblikket. Dette er noe vi må bli vant til, i hvert fall for overskuelig fremtid, legger han til.

Fortsatt for mye olje

Mamge analytikere mener at oljeprisen på sikt skal opp igjen, fordi den på dagens nivå ikke er bærekraftig.

- Fall i USA-riggene og oljeselskapenes investeringskutt vil etterhvert stramme til markedene. Særlig det siste fallet i oljeriggene har nok gitt litt positiv optimsime, forklarer Saltvedt.

Hun tror imidlertid det er altfor tidlig å si hvilket nivå oljeprisen vil legge seg på, til tross for at det kan se ut som om den har funnet et nytt «gulv». Dette fordi selve roten til oljeprisfallet enda ikke er borte.

- Selv om man begynner å se tegn til oppbremsning, har vi enda ikke sett tegn på at oljeproduksjonen har falt - verken i USA eller i OPEC-landene. Det kommer veldig mye olje til markedet, sier hun.

Først om 2-3 år vil vi kunne se de virkelige effektene av investeringskuttene som pågår nå, tror hun.

LES OGSÅ: Oljetanker kapret utenfor Nigeria

- Oljepris på 100 dollar - det blir lenge før vi ser det igjen

Årsbeste for oljeprisen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.