Oljeprisene falt fredag ettermiddag. I neste uke knyttes det usikkerhet til en mulig avtale mellom Iran og de seks landene i «P5+1-gruppen», USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina og Tyskland.

Målet er å komme frem til en endelig avtale om de t iranske atomprogrammet innen 30. juni.

Markedsanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading sier til TDN Finans at den kortsiktige utviklingen i oljeprisen for øyeblikket er sterkt drevet av spekulasjoner.

- Gårsdagens prisutvikling ble mindre volatil enn vi hadde sett for oss på forhånd. Noe av nedgangen kom på bakgrunn av at det har vært større bygginger av produkter i lagrene i USA. I tillegg er det laster av nigeriansk olje som ligger og venter påå bli solgt. Dette har vært en medvirkende faktor til den seneste tids nedgang, sier han.

Norwegian Oil Trading mener at neste uke blir særlig avgjørende for videre retning for oljeprisen.

- En oljebombe kan slå ned i markedet hvis det blir lettelser i sanksjonene mot Iran. De står klare til å pøse ut råolje og trenger dessuten svært liten tid til å omstille seg siden kapasiteten allerede er tilstede, sier Skorge Hansen.

Det verst tenkelige, med tanke på en stor nedgang er en kombinasjon av at Hellas trekker seg ut av EU-samarbeidet og det slippes mer olje ut fra Iran, mener han.

- Vi anser sjansen for denne kombinasjonen til å være liten. Den langsiktige trenden er fortsatt opp, men kan bli avbrutt av Hellas og Iran, presiserer han.

Et fat nordsjøolje omsettes fredag til 62,56 dollar fatet, ned omlag én prosent eller 0,63 dollar fra torsdag.

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.
Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Per Thrana)

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener nivået på 62,5 dollar testes igjen og igjen, men at den ikke har falt igjennom foreløpig.

"Vi venter likevel at oljeprisen vil falle igjennom dette nivået, men det store spørsmålet er selvsagt når", skriver han i en oppdatering.

Schieldrop bemerker også at Iran står høyt på agenda ettersom fristen for å komme til enighet innen den 30. juni, nærmer seg.

"Det ser i økende grad at man vil bli enige men det ser også i økende grad ut som at fristen vil bli brutt", skriver SEB-analytikeren.

Les også: - La oljejobber ryke
Én mistenkt gjerningsmann pågrepet i Tunisia
Kona til mistenkt etter Frankrike-angrepet anholdt
Merkel: Ingen plan B om forhandlingene mislykkes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.