Prisene på oljekontrakter er fredag morgen stabile, etter å ha gått litt ned torsdag.

August-kontrakten i nordsjøoljen Brent gikk til forfall på 57,51 dollar pr fat torsdag, etter en økning på 46 cent. September-kontrakten, som er i 1. posisjon fra og med i dag, falt derimot med 20 cent til 56,92 dollar pr fat.

The Wall Street Journal skriver at oppgangen i august-kontrakten på forfallsdagen kan ha blitt påvirket av meldinger om stengning av nordsjøfeltet Buzzard, som i 2014 hadde en produksjon på 180.000 fat pr dag.

En minimal oppgang i morgentimene betyr at prisene på Brent og den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate kun ligger henholdsvis 34 cent og 22 cent lavere pr fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte torsdag.

Tilbudsoverskudd

Brent-kontrakten går i retning av den lengste perioden med ukentlige prisfall siden januar, som følge av tegn til at det globale tilbudsoverskuddet i oljemarkedet vil vedvare, skriver Bloomberg News.

- Oppmerksomheten mot tilbudsoverskuddet er tilbake. I fravær av solide økonomiske nøkkeltall, er det meget vanskelig å se prisene stige, sier Jonathan Barratt, investeringssjef i Ayers Alliance Securities, til nyhetstjenesten.

Markedsaktører vurderer fortsatt detaljene i atomavtalen med Iran og dens innvirkning på oljemarkedet. Analytikere har motstridende oppfatning av om tilbudsoverskuddet fortsatt vil være der når iransk olje kommer tilbake for fullt på markedet i løpet av 2016, skriver WSJ.

Avisen fremholder at Iran har titalls millioner fat olje lagret om bord i tankskip, og at disse kan selges umiddelbart. Macquarie meldte torsdag at et iransk tankskip med om lag to millioner fat råolje eller ultralett olje allerede har satt kurs for Singapore.

Økt differanse

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI har det seneste døgnet økt med 12 cent, slik at Brent-premien fredag er på 5,71 dollar pr fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 50,98 dollar pr fat fredag morgen, opp 7 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 50 cent til 50,91 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på om lag 51,20 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som fra og med i dag er september-kontrakten, handles for 57,02 dollar pr fat fredag morgen, opp 10 cent dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 20 cent til 56,92 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 57,36 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres fredag morgen til 56,99 dollar pr fat, opp 5 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble svekket med 39 cent til 56,94 dollar pr fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Orkla leverer et solid resultat

Asia i dag: - Ikke en investering for enker og farløse

– Stoler jeg på iranerne? Absolutt ikke

Se DNTV: - Det buldrer og braker og man blir presset tilbake i stolen

- Det buldrer og braker og man blir presset tilbake i stolen
Ikke rart DNs bilanmelder synes dette er verdens beste bil.
03:15
Publisert: