Prisene på oljekontrakter er tirsdag morgen ganske stabile, med en fortsatt svak undertone, og ligger 20-40 cent lavere pr fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte mandag.

Den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate var i løpet av handelen mandag under 50 dollar pr fat, og også tirsdag morgen svinger prisen på august-kontrakten over og under dette nivået.

Prisen på nordsjøoljen Brent er nær et bunnivå for de seneste to ukene. Bakgrunnen for svakheten i oljeprisene er et bredere fall i råvaremarkedet, og det forholdet at tilbudsoverskuddet i oljemarkedet ser ut til å fortsette, skriver Bloomberg News.

- Det er massevis av olje i markedet, punktum. Det er dette som styrer dette. Markedet inntar et mer pessimistisk syn, og her driver vi og handler under 50 dollar, sier Elaine Levin, sjef for energimeglerfirmaet Powerhouse, i en kommentar til The Wall Street Journal om WTI-prisen.

Vokter markedsandeler

Oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sa mandag at Iran akter å gjenvinne markedsandeler, samme hvilke konsekvenser dette måtte ha for oljeprisene.

Davis Lennox, analytiker i Fat Prophets i Sydney, sier til Bloomberg at stemningen vil være pessimistisk en stund fremover «inntil vi ser hva Iran rent faktisk kan gjøre når det gjelder å få mer produksjon inn i markedet».

WSJ fremholder at oljemarkedet i år har vært sensitivt overfor valutabevegelser. En sterkere dollar gjør olje dyrere for utenlandske kjøpere.

- Dollarstyrken er en viktig del av grunnen til at vi befinner oss her nede, sier Tony Headrick, analytiker i CHS Hedging, til avisen.

På grunn av sterk vekst i etterspørselen, tror han ikke at prisene vil holde seg under 50 dollar fatet.

- Jeg tror folk vil oppfatte det som en kjøpsmulighet, hvis prisene beveger seg inn på det øvre 40-tallet, sier Headrick.

Økt differanse

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI har det seneste døgnet økt med 35 cent, slik at Brent-premien tirsdag er på 6,31 dollar pr fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 49,99 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 16 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 74 cent til 50,15 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå WTI-prisen på om lag 50,39 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er september-kontrakten, handles for 56,60 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 5 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 45 cent til 56,65 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 56,79 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs mandag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres tirsdag morgen til 56,60 dollar pr fat, opp 11 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble svekket med 50 cent til 56,49 dollar pr fat.

 

Les også: Rekordresultat for Norsk Hydro

Asia i dag: Apple midt i kinesisk storm

Råvarekrakk kan gjøre landet til «det nye Hellas»

 

Se også:

Tren deg sterk på fem minutter:

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.