Prisen på nordsjøolje faller markert tilbake onsdag. Et fat med levering i mars handles i skrivende stund til 56,88 dollar.

Det er over to og en halv dollar lavere enn høyeste notering tirsdag. Bare i løpet av timene siden klokken ti onsdag formiddag har prisen på et fat nordsjøolje falt med over én dollar fatet.

Oppdatert: Klokken 17 handles det for 54,92.

Oljefallet tynger også energiaksjene på Oslo Børs onsdag. Den energitunge hovedindeksen i vårt hjemlige marked er ned 1,9 prosent. Oljeselskapet Statoil, som utgjør den største enkeltandelen av indeksen, faller 1,0 prosent. 

Den norske kronen svekkes mot flere av de store valutaene onsdag ettermiddag. En euro koster klokken 17 8,63 kroner, mens den tidligere på dagen ble handlet rundt 8,57 kroner. Kronen har tidligere gjerne svekket seg i forbindelse med nedgang i oljeprisen.

Ble overrasket

- Det er ikke noe overraskende at du får et ekstremt kraftg rally når oljeprisen har falt nesten hver dag i et halvt år, sier sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB og forkarer hvorfor:

- Hvis du ser oljeprisfallet under ett, tror vi det var litt voldsomt inn i det nye året. På samme måte var nok den oppgangen vi fikk i etterkant av det igjen litt voldsom.

Schieldrop mener det kan hende oljeprisen traff «en viss form for bunn» da den var priset i underkant av 50 dollar.

- Vi ble nok litt overrasket over hvor ekstremt kraftig rekylen var, for det var ingenting som skulle tilsi at vi skulle rett opp til 70 dollar.

SEB venter en gjennomsnittlig oljepris på 50 dollar fatet i første halvår av 2015, ettersom oljelagrene nå øker for hver dag som går.

En oljepri neds på 40 dollar er reelt, mener oljeanalytikeren.

- Nå ligger vi syv dollar over streken, og det kan fort hende vi ligger syv dollar under streken. Da er vi nærheten av 40.

Kutter prisen

Ifølge Bloomberg News har flere av produsentene i oljekartellet Opec nå fulgt Saudi-Arabias eksempel og kuttet prisene til det asiatiske markedet. Målet er å opprettholde markedsandelene, melder nyhetsbyrået.

Les også: Slik styrer Saudi-Arabia oljemarkedet

Irak, Kuwait og Iran har tirsdag og onsdag opplyst at landene vil selge olje med betydelig rabatt i forhold til referanseprisene i regionen. Irak, Kuwait og Iran er henholdsvis den nest største, tredje største og fjerde største oljeprodusent i Opec.

- Hvis de kutter produksjonen, vil det kun gå en liten stund før amerikansk skiferolje kommer og presser på og tar det volumet. Så det er ikke noe poeng i å prøve å løfte prisen opp over hva som eventuelt er den nye likevektsprisen, mener Schieldrop.

I forrige uke kuttet Saudi-Arabia, den største produsenten i kartellet, prisene til Asia til det laveste nivået på 14 år, ifølge Bloomberg.

- Dette er et forsøk fra enkelte produsenter på å forsvare markedsandelen. Det er egentlig ganske enkelt, å kutte prisene er den enkelste måten å sette foten i døren på, sier Sarah Emerson i konsulentselskapet ESAI Energy til Bloomberg News.

 

LES OGSÅ: Riggsjef spår betydelig usikkerhet fremover

- Dette er bare starten

Moderat vekst i norsk økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.