Prisene på oljekontrakter nådde i 02-tiden natt til fredag sine laveste nivåer siden juli 2009, med rundt 58 dollar per fat for WTI-kontrakten og 63 dollar for Brent-kontrakten.

Prisene er noe høyere fredag morgen, men fortsatt henholdsvis om lag 50 cent og 20 cent under det nivået de var på ved stengning i New York og London torsdag kveld.

Kontrakter i den amerikanske referanseoljen WTI er omlag to dollar lavere enn den var da Oslo Børs stengte torsdag, mens kontrakter i nordsjøoljen Brent er svekket med over én dollar pr fat i samme tidsrom.

- Det er åpenbart at det ikke er noen tegn til retrett med tanke på Saudi-Arabias priskrig, så det ser ut til at oljeprisene vil fortsette å falle. Nå som 60 dollar-nivået er brutt i WTI, er neste støttenivå 58 dollar per fat, sier Phil Flynn, senior markedsanalytiker i Price Futures Group i Chicago, til Bloomberg News.

Nyhetstjenesten fremholder at det er forventninger i markedet om at Opecs største produsentland vil fortsette å forsvare markedsandeler overfor skiferoljeprodusenter i USA.

Opec besluttet på sitt møte 27. november ikke å redusere taket for sin samlede oljeproduksjon, og oljeprisene kommer denne uken til å notere sin tiende uke på rad med nedgang.

Irak, som er organisasjonens nest største produsentland, sier at landets beslutning om å øke rabatten på olje til Asia i januar, ikke er noe tegn på en priskrig.

Iraks prising av sin Basrah Light-olje er «basert på markedsstrukturen for både oljeprodukter og råolje. Det er intet grunnlag for noen 'priskrig'», uttalte det statseide firmaet Oil Marketing onsdag.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI har det seneste døgnet steget med rundt 80 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 4,14 dollar pr fat.

Et fat amerikansk olje WTI for levering i januar er på 59,44 dollar fredag morgen, opp 51 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 1,97 dollar til 59,97 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå kontrakten på rundt 61,46 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje brent for levering i januar ligger på 63,48 dollar fredag morgen, opp 20 cent fra forrige handledag, da kontrakten sluttet ned 56 cent til 63,68 dollar pr fat.

Ved stengetid for Oslo Børs torsdag lå prisen på rundt 64,53 dollar per fat.

Brent spot for umiddelbar levering noteres fredag morgen til 63,41 dollar per fat, opp 16 cent fra forrige handledag, da prisen falt 98 cent til 63,25 dollar per fat.

Les også:
USA i dag: Storbanker solgte positive aksjeanalyser


  Asia i dag: Ny utlånsfest underveis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.