Den økonomiske aktiviteten har vært lav de siste månedene og sentralbanken åpner likviditetskranen.

Kommunistledelsen i Beijing avsluttet et viktig planleggingsmøte torsdag kveld. I en kort uttalelse settes det fem hovedmål for 2015:

  • Stabilisere økonomien
  • Finne ny vekst for Kina
  • Gjøre industrien mer effektiv
  • Gjennomføre reformer i landbrukssektoren
  • Øke velstanden i form av høyere inntekter

I uttalelsen advares det om at den kinesiske veksten kan presses lavere på grunn av svak global etterspørsel og økte vanskeligheter for næringslivet. Kommunistledelsen sier de er forpliktet til å gjennomføre markedsreformer.

Svekket aktivitet

Utlånsstatistikkene for november kommer i neste uke og disse forventes å bekrefte hva mange Kina-økonomer har sagt i flere uker: det er lavere aktivitet enn forventet i økonomien.

To sentrale kilder sier til Reuters at sentralbanken har økt det årlige utlånsmålet til 10000 milliarder yuan (11850 mrd. kroner) for 2014 – opp fra 9500 milliarder yuan. Denne økningen har skjedd nylig.

- Dette overrasker meg ikke i det hele tatt. Det virker ganske klart at aktiviteten har svekket seg gjennom fjerde kvartal, sier Kina-økonom Andrew Polk ved Conference Board i Beijing til Reuters.

Statseide kinesiske medier har denne uken kjørt en serie kommentarartikler som referer til uttalelser om at det er «betydelig nedadgående press» på økonomien. Dette samsvarer med hva internasjonale finansinstitusjoner har konkludert med siden september.

Den kinesiske sentralbanken kom med et overraskende rentekutt for tre uker siden. Det forventes at dette vil bli fulgt opp med en reduksjon i reservekravet til bankene i løpet av første kvartal. Dette vil gi bankene mulighet til å øke utlånene.

Tilføres penger

På onsdag tilførte sentralbanken intermarkedet, hvor bankene kan låne penger seg mellom, rundt 450 milliarder kroner. I september ble de fem største bankene tilført over 550 milliarder kroner fra staten for å gi som lån. Dette har i hovedsak endt opp hos statseide selskaper.

- Jeg forventer at deler av dette bli videreført og i januar vil vi se en reduksjon i reservekravet, sier direktør hos MES Advisers Paul Markowski, som også gir råd til kinesiske finansmyndigheter, til South China Morning Post.

Spørsmålet er hvor utlånene vil ende opp. Etter finanskrisen i 2008-09 ble det satset enorme beløp i blant annet eiendomssektoren og nye fabrikker. Eiendomsprisene har falt det siste året.

Det er overkapasitet i industrien og produsentprisene har falt sammenhengende i nesten tre år.

- Hvis det stemmer, er det åpenbart et kortsiktig forsøk for å øke veksten. Vi hadde forventet nye utlån på 1500 milliarder yuan i årets to siste måneder. Nå virker det mer sannsynlig at dette bli på 1800 milliarder yuan, sier Kina-økonom Zhou Hao hos Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) til avisen.

Skepsis til kinesiske statistikker

Det har i mange år vært stor skepsis til troverdigheten av de offisielle kinesiske statistikkene. Tidligere i høst økte plutselig eksporten til Hong Kong kraftig uten at dette førte til tilsvarende økning i importstatistikkene i Hong Kong.

Årsaken til dette har tidligere vært at eksportørene forfalsker fakturaer for å få overført penger de har plassert hos forretningspartnere, eller selskaper de selv kontrollerer, tilbake til Kina.

Dette skjedde før Shanghai-børsen startet et børsrally i november.

Toppsjefen for den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs sa på torsdag at han ikke vet om han kan stole på offisielle økonomiske statistikker.

- Tror jeg det eksisterer statistikker? Ja, jeg tror det er tall. Jeg er ikke overbevist om at de måler aktiviteten på samme måte slik vi fille, på en avansert og metrisk måte. Jeg vet ærlig talt ikke, sa Lloyd Blankfein under en DealBook-konferanse i New York.

Asias rikeste kåret

Grunnlegger av det kinesiske internettselskapet Alibaba har gått forbi den 86 år gamle Hong Kong-entreprenøren Li Ka-shing som Asias rikeste. Jack Ma har en formue på 28,6 milliarder dollar, ifølge en oppdatert oversikt fra Bloomberg – 300 millioner dollar mer enn Li.

- Jeg er svært glad når unge mennesker fra Kina gjør det bra, sier Li via en pressetalskvinne.

Alibaba ble børsnotert i september og verdiene til 50-åringen er kommet frem i lyset. For ett år siden mente Bloomberg at Ma hadde en formue på rundt tre milliarder dollar.

- Milliardærene i Kina øker sine formuer raskere da den kinesiske økonomien fortsatt er i utvikling og det er fortsatt rom for vekst. Hong Kong er et modent marked, sier analytiker Francis Ying hos Yuanta Research til Bloomberg.

Li la grunnlaget for formuen i årene etter andre verdenskrig da han produserte plastblomster i Hong Kong. Ma var engelsklærer før han etablerte Alibaba på slutten av 1990-tallet.

Markedene

Oljeprisen har falt ytterligere over natten og dette har sendt de fleste aksjemarkedene i Asia høyere. Med unntak av Malaysia er alle de største asiatiske landene avhengig av å importere olje.

Investorer venter på en rekke nøkkelstatistikker for november fra Kina de neste timene på fredag.

Industriproduksjonen økte med 7,2 prosent i november. Dette er 0,3 prosentpoeng lavere enn hva markedet forventet

Dette skyldes delvis at flere hundre fabrikker ble tvunget til å holde stengt under APEC-toppmøtet i Beijing i begynnelsen av november for å redusere forurensningen.

Detaljhandelen økte med 11,7 prosent - litt høyere enn konsensus på 11,5 prosent.

Investeringer økte med 15,8 prosent. Dette var som forventet.

Les også:
Venter boligprishopp etter rentekutt
Anmelder tyveri av Agastis kundeliste
- Nå vil nordmenn handle og feriere mer i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.