Torsdagens oppgang er den største i løpet av en dag siden 2009.

I London gikk prisen på ett fat nordsjøolje med levering i oktober opp med hele 4,42 dollar til 47,56 dollar torsdag. Fredag morgen rett etter klokken 07.30 passerte prisen på nordsjøolje 48 dollar fatet.

Amerikansk lettolje med levering samme måned ble omsatt for 42,56 dollar fatet, en økning på nesten 4 dollar.

Både amerikansk lettolje og nordsjøolje kunne dermed skilte med en prisstigning på 10,3 prosent fra onsdag.  Før oppgangen den siste timen lå prisene nesten to og en halv dollar høyere per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte torsdag, ifølge TDN Finans.

Mange forklaringer

Prisen har sunket jevnt og trutt de siste ukene gjennom den globale uroen i markedene under det kraftig børsfallet i Kina.

Torsdagens kraftige prisøkning forklares både med shortinndekking, ferske tall fra USA som viser at BNP vokste mye raskere i andre kvartal enn tidligere anslått og at Venezuela har bedt om at Opec innkaller til krisemøte om de lave oljeprisene.

- Ingen føler smerten med lave oljepriser mer enn Venezuela, som subsidierer bensinprisene sine. Når det er sagt så er fortsatt vår oppfatning at gulf-landene i Opec har et langsiktig perspektiv - dermed virker sannsynligheten for et krisemøte liten - særlig når de som ber om krisemøte ikke er villige til å kutte sin egen produksjon, sier råvareanalytiker Matt Smith hos Clipper Data til marketwatch.com.

Tynn handel

Oppgangen er ifølge markedsaktører forsterket av at investorer med shortposisjoner måtte dekke inn sine posisjoner idet prisutviklingen snudde til oppgang

-Dagens utslag, selv om det er oppsiktsvekkende stort, dreier seg kun om shortdekning. Det er folk som vaskes ut, sa Anuraag Shah, porteføljeforvalter i Tusker Capital i Los Angeles, til avisen etter avsluttet handel på oljebørsen Nymex torsdag.

Enkelte aktører mener at prisutslaget var forsterket av tynn handel, med kontraktsvolumer på mindre enn 30 prosent av daglige gjennomsnitt den seneste tiden. Selv med torsdagens økning, er prisene kun på nivået fra en uke tilbake i tid.

Oljehandlere sier at prognoseselskapet Genscape torsdag meldte om lagernedgang i oljebørsknutepunktet Cushing, Oklahoma, på et tidspunkt hvor markedet ventet lagervekst, og at også dette kan ha bidratt til oppgangen.

-Volatiliteten i markedet vil fortsette. Enhver oppgang vil være ganske ekstrem, og trolig kortvarig. Det er rikelig med tilgang på olje, og vi har fortsatt mer enn 450 millioner tonn i amerikanske lagre, sier David Lennox, analytiker i Fat Prophets i Sydney, til Bloomberg News under morgenhandelen fredag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kraftig løft i oljeprisen

Varsler stummende mørke

 
Ser svart på norske småfunn dnPlus


Slik ser gigantfeltet ut fra innsiden
Slik ser gigantfeltet ut fra innsiden
Steinprøvene dryppet av olje. Statoil-geolog Brit Selvikvåg viser og forklarer.
01:36
Publisert: