Prisene på oljekontrakter viser fredag morgen betydelig oppgang for andre dag på rad, og kontrakter i nordsjøoljen Brent handles mer enn to dollar høyere per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte onsdag.

Oppgangen kommer etter at Den europeiske sentralbank (ESB) torsdag ga signaler om ytterligere stimuleringstiltak, men det økende globale tilbudsoverskuddet på olje ventes å eliminere enhver prisøkning, skriver The Wall Street Journal.

- Etter store bevegelser i én retning, som de vi har sett de seneste ukene, er det en tendens til korrigerende bevegelser i motsatt retning. Det ser ut til at de neste par månedene kan bli en avgjørende periode for olje, spesielt med Iran på vei inn i markedet, og skuffende etterspørselsvekst, sier Ric Spooner, sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

USAs energiinformasjonskontor (EIA) rapporterte torsdag en vekst i amerikanske oljelagre på 4,0 millioner fat i løpet av uken frem til 15. januar. Dette var under medianen av estimater innhentet av WSJ, men nesten dobbelt så mye som medianen i Bloomberg News' estimatinnhenting.

Et bratt prisfall gjennom 19 måneder har svekket statskassene til en rekke mindre oljeproduserende land, som har bedt Opec komme opp med tiltak som kan løfte prisene.

Disse oppfordringene er i stor grad blitt ignorert av oljekartellet, anført av Saudi-Arabia, som gjentatte ganger har sagt at et kutt i produksjonen kun vil bli vurdert dersom også produsenter utenfor Opec er villige til å redusere produksjonen.

- Prisene vil ganske sikkert falle mer, med mindre denne stillstanden løses. Sannsynligheten for at dette skal skje, er tynn, fordi de fleste produsenter heller vil selge med stor rabatt enn å miste sine nåværende kunder, sier Gao Jian, råvareanalytiker i SCI International i Shandong, til WSJ.

Differansen mellom Brent- og WTI-kontrakter har det seneste døgnet falt med ytterligere 31 cent per fat, slik at WTI-premien fredag morgen er på 15 cent per fat.

Amerikansk olje WTI for levering i mars noteres til 30,72 dollar per fat fredag morgen, opp 1,20 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,18 dollar til 29,53 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på om lag 28,59 dollar per fat.

Nordsjøoljeprisen brent for levering i mars handles for 30,59 dollar per fat fredag morgen, opp 1,34 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,37 dollar til 29,25 dollar per fat.

Prisen lå på om lag 28,30 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 30,72 dollar per fat, opp 1,08 dollar fra torsdag, da prisen steg 92 cent til 29,63 dollar per fat.

Les også: Oljeservicegigant kutter 10.000 stillinger

Moody's vurderer nedgradering av Statoil

Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland

Oljeprisen over 30 dollar

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: - I tider som dette at man blir satt på prøve
- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert: