Oslo (TDN Finans): Prisene på oljekontrakter er tirsdag morgen om lag en halv dollar høyere pr fat, etter å ha blitt svekket med rundt 4 dollar fatet mandag.

Trass i oppgangen er prisene i nordsjøoljen Brent og i den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate henholdsvis 1,37 dollar og 1,10 dollar lavere pr fat enn de var da Oslo Børs stengte mandag.

Svekkelsen mandag kom på bakgrunn av spekulasjoner om lavere oljeetterspørsel i Kina, og på utsikter til økt tilgang på olje fra USA og Iran, skriver The Wall Street Journal.

Oppgangen etter det største oljeprisfallet siden februar, har blant annet sin bakgrunn i tegn til at Iran og USA ikke kommer til enighet om en atomavtale innen tidsfristen tirsdag, skriver Bloomberg News.

USA og deres medforhandlere sier at man ikke kan regne med en avtale som gir reduserte sanksjoner, selv om partene i atomforhandlingene i Wien begynner å nærme seg hverandre.

Samtidig fremholder Goldman Sachs at raffinerimarginene på verdensmarkedet vil bli svekket senere i år, som følge av et tilbudsoverskudd i petroleumsprodukter, mens Opec-produksjonen vil fortsette å overstige etterspørselen.

Oljekontrakter handles på sine laveste nivåer siden april, idet investorer unngår risikobelastede plasseringer, i en situasjon med stadig forverret gjeldskrise i Hellas, samt tegn til at tilbudsoverskuddet i oljemarkedet vedvarer.

Oljelagrene i USA ventes å ha blitt redusert i forrige uke, men lagrene er fortsatt 20 prosent høyere enn 5-årsgjennomsnittet for årstiden.

-Vi nærmer oss en Iran-avtale. Oppmerksomheten rundt tilbudsoverskuddet er tilbake. For øyeblikket er det stadig et pessimistisk syn på markedet, sier Jonathan Barratt, investeringssjef i Ayers Alliance Securities i Sydney, til Bloomberg News.

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI det seneste døgnet redusert med 75 cent, slik at Brent-premien tirsdag morgen er på 4,16 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 53,02 dollar pr fat tirsdag morgen, opp 49 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 4,40 dollar til 52,53 dollar fatet.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå WTI-prisen på om lag 54,12 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er august-kontrakten, noteres til 57,18 dollar pr fat tirsdag morgen, opp 63 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 3,77 dollar til 56,55 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 58,55 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs mandag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres tirsdag morgen til 57,20 dollar pr fat, opp 57 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble svekket med 3 cent til 56,63 dollar pr fat.

 

Les også:  En atomavtale kan sende 45 millioner fat olje i markedet

 

- En oljebombe kan slå ned i markedet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.