Prisene på oljekontrakter faller videre torsdag morgen, etter at Brent-kontrakten for tredje dag på rad sluttet på sitt laveste nivå siden september 2010.

Nordsjøoljen Brent ligger rundt én dollar lavere i pris enn den gjorde da Oslo Børs stengte onsdag, mens den amerikanske referanseoljen WTI er svekket med vel en halv dollar i samme tidsrom.

Desemberkontrakten i Brent ble i løpet av natten handlet til under 80 dollar pr fat, og ligger i syvtiden torsdag litt over denne grensen.

Denne kontrakten går til innløsning torsdag. Både spotprisen og prisen på januarkontrakten i Brent ligger i morgentimene om lag 80 cent høyere enn desemberkontrakten.

Det vedvarende prisfallet skyldes at Opec fortsatt er uvillig til å redusere sin oljeproduksjon for å dempe bekymringen for et tilbudsoverskudd på verdensmarkedet, skriver Bloomberg News.

Saudi-Arabia er innstilt på å holde markedet stabilt, og spekulasjoner om en priskrig innenfor Organisasjonen av oljeeksporterende land «har intet grunnlag i virkeligheten», sa oljeminister Ali Naimi i Acapulco i Mexico onsdag.

Opec skal holde sitt neste ministermøte i Wien 27. november.

- Nøkkeltemaet er en økning i tilbudet i en situasjon med utsikter til noe lavere etterspørsel, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Han fremholder at det ser ut til å være en meningsforskjell blant markedsaktører, hvor enkelte antyder at Saudi-Arabia vil bli med på kutt på møtet.

- Jeg mener at deres handlinger ikke peker i noen slik retning, sier McCarthy.

Opec-landene produserte til sammen 30,974 millioner fat olje pr dag i oktober, ifølge tall Bloomberg har sammenstilt. Dette er over det taket på 30 millioner fat, som ble avtalt i januar 2012.

Samtidig viser estimater nyhetstjenesten har innhentet, at oljelagrene i USA ventes å ha steget med 1,1 millioner fat, når det amerikanske energidepartementet torsdag presenterer tall for uken frem til 7. november.

Uoffisielle tall fra American Petroleum Institute viste sent onsdag kveld at oljelagrene i USA i samme tidsrom falt med 1,5 millioner fat.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet redusert med rundt 80 cent, og Brent-premien er torsdag morgen på sitt laveste nivå på over tre uker, med 2,93 dollar pr fat.

Et fat amerikansk olje WTI for levering i desember er på 77,12 dollar torsdag morgen, ned 6 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 76 cent til 77,18 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå kontrakten på rundt 77,74 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje for levering i desember ligger på 80,11 dollar torsdag morgen, ned 27 cent fra forrige handledag, da kontrakten sluttet ned 1,29 dollar til 80,38 dollar per fat.

Ved stengetid for Oslo Børs onsdag, lå prisen på rundt 81,16 dollar per fat.

Brent spot for umiddelbar levering noteres torsdag morgen til 80,94 dollar per fat, opp 34 cent fra tirsdag, da prisen falt 64 cent til 80,61 dollar.

Les også:
IMF gleder seg over synkende oljepris

Oljebrems gir kriseskvis  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.