Uroen vedvarer i verdens finansmarkeder. I løpet av de siste dagene har børsene i USA falt kraftig tilbake.

- Gårsdagens fall gjør de tre siste handelsdagene til de verste siden 2011, skriver Johan Javeus i morgenrapporten fra meglerhuset SEB tirsdag.

  • Den brede S&P 500-indeksen har falt 4,8 prosent i løpet av de siste tre handelsdagene.
  • VIX-indeksen, som gjerne omtales som en fryktindikator i markedet, steg 16 prosent mandag. Indeksen måler implisitt volatlititet - forventede svingninger i aksjemarkedet - basert på prisene på kjøps- og salgsopsjoner i de 500 største børsnoterte selskapene i USA. Ifølge Financial Times er indeksen nå på det høyeste nivået siden statsgjeldskrisen skapte sjokkbølger i finansmarkedene sommeren 2012.

- Som tidligere er det bekymring for den globale veksten som blir oppgitt som hovedårsak til det depressive børshumøret, skriver Javeus.

Energi taper

- Energi ble igjen svakeste bransje i takt med den fortsatte prisnedgangen på olje. Vekstbekymring i kombinasjon med større tilbud, der USA har økt sin produksjon til den høyeste på 30 år, er en giftig cocktail for oljeprisen, skriver Javeus.

Nordsjøolje nådde en årstopp i midten av juni i år på over 115 dollar fatet. Siden den tid har prisen falt med mer enn 26 dollar. I løpet av nattens handel har prisen på et et fat falt med rundt en halv dollar og et fat med levering i desember går nå for rundt 88,95 dollar.

  • I en oppdatering tirsdag kutter det internasjonale energibyrået IEA etterspørselsprognosene for inneværende år med 0,2 millioner fat til 94,2 millioner fat per dag.

Byrået viser til redusert forventning om økonomisk vekst i verden og den svake trenden i oljemarkedet den siste tiden. Ifølge byrået steg oljekartellets Opecs leveranser til det høyeste nivået på 13 måneder i september, ledet an av Libyas tilbakekomst i markedet og høyere produksjon fra Irak.

Svake utsikter

- Utsiktene for oljemarkedet ble svekket ytterligere i løpet av helgen siden Saudi-Arabia signaliserte at landet ser for seg lave priser - helt ned til 80 USD fatet - i et år eller to for å oppnå en bedre balanse i markedet, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.

Dersom prisen faller så lavt, vil det kunne begynne å slå ut en noe av skiferproduksjonen er USA, som har marginalkostnader på 70 til 90 dollar fatet, bemerker DNB-økonomen. 

- Det virker nå definitivt som om landet ikke ønsker å redusere volumet for å kontre prisfallet. Saudi-Arabia, som står for tredjeparten av Opecs produksjon, har blant de største reservene i verden og særdeles lave utvinningskostnader, noe som gir støtte til den valgte strategien, skriver Magnussen.

  • Her hjemme trosser Oslo Børs oljefallet tirsdag. Siden årstoppen på over 630 poeng i slutten av juni er imidlertid hovedindeksen ned mer enn 11 prosent. Den amerikanske S&P 500-indeksen har til sammenligning bare falt i overkant av fem prosent i samme periode.

Følg utviklingen i verdens finansmarkeder i DNs børs- og markedsoversikt.

Les også: - Eiere av de dyrere Teslaene har fått panikk

IEA nedjusterer  

Stort oljefunn i Barentshavet  

Nekter å reise til USA - frykter å bli arrestert

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.