Oljeprisen gikk i været da det ble kjent at Saudi-Arabias kong Abdullah var død.

Prisene på oljekontrakter er fredag morgen rundt én dollar høyere enn ved seneste stengning i London og New York, og Brent-kontrakten ligger 85 cent høyere enn den gjorde da Oslo Børs stengte torsdag.

Oljeprisene snudde til oppgang da Saudi-Arabia natt til fredag kunngjorde at kong Abdullah var død, skriver Bloomberg News.

Saudi-Arabia, som er verdens største oljeeksportør, styrte Opecs beslutning i november, om å opprettholde organisasjonens produksjonsmål, noe som forsterket fallet i oljeprisene.

– Kong Abdullahs død vil øke usikkerheten og forsterke volatiliteten i oljeprisene på kort sikt. Jeg venter ikke noen snarlig endring i politikken, men dødsfallet kommer på et utfordrende tidspunkt for Saudi-Arabia, sier Neil Beveridge, analytiker i Sanford C. Bernstein & Co., til nyhetstjenesten.

Et sentralt spørsmål blir om Saudi-Arabias nye konge, Salman (79), beholder Ali Naimi (79) som oljeminister. Naimi har sagt at han ønsker å bruke mer tid på sin andre stilling som leder for forsknings- og teknologi-universitetet som er oppkalt etter den avdøde kongen.

– Det finnes en mulighet for at Ali Naimi skiftes ut som oljeminister. Den største bekymringen er uvisshet. Men reaksjonen er avdempet, ettersom verdens oversvømmes av olje for tiden, sier Phil Flynn, senioranalytiker i Price Futures Group i Chicago, til nyhetstjenesten.

Største lagerøkning siden 2001

Oljeprisene ble svekket torsdag, blant annet som følge av at det amerikanske energidepartementet på ettermiddagen meldte at oljelagrene i USA steg med 10,1 millioner fat i løpet av uken frem til 16. januar.

Dette er den største økningen for noen uke siden mars 2001, og analytikere hadde ifølge Bloomberg ventet en lagerbygging på 2,7 millioner fat.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet økt med om lag 90 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 2,38 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er marskontrakten, er på 47,16 dollar pr fat fredag morgen, opp 85 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 1,47 dollar til 46,31 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå kontrakten på rundt 47,04 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er marskontrakten, ligger på 49,54 dollar pr fat fredag morgen, opp 1,02 dollar fra forrige handledag, da kontrakten falt 61 cent til 49,03 dollar pr fat.

Prisen lå på om lag 48,69 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering ble torsdag kveld omsatt for 48,99 dollar pr fat, opp 32 cent fra foregående dag.

Les også: Saudi-Arabias kong Abdullah er død

 

  Oljeserviceaksjer går bananas. Her veddes det åpenbart på kraftig oljeprisoppgang. Det henger ikke på greip.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.