Oljeprisene faller til laveste nivå på fire år dagens før Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) møte i Wien torsdag.

Spenningen er stor knyttet til hvorvidt Opec vil kutte i produksjonen for å motvirke et oljeprisfall på rundt 30 prosent siden før sommeren, og sterk konkurranse fra amerikansk skiferolje.

Saudi-Arabias oljeminister Ali Naimi er på plass i Wien onsdag der han sier Saudi-Arabia, USA og andre land ikke bør gjøre kutt i oljeproduksjonen, og i stedet la markedet bestemme prisene, ifølge Bloomberg News.

Financial Times skriver onsdag at Naimi forholdt seg stum i sin berømte morgentur i forbindelsen med Opec-møtet i forhold til gårsdagens møte med Russland, Venezuela og Mexico, ifølge TDN Finans.

Avisen skriver videre at han holdt seg til samme uttalelse som han har hatt i langt tid om at «markedet til slutt vil stabilisere seg selv».

Oljemarkedsanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener oljeprisene kan falle til rundt 60 dollar fatet innen utgangen av året dersom Opec ikke kommer frem til en avtale på torsdagens møte, ifølge TDN Finans.

Men han spør seg i en oppdatering hvor langt Saudi-Arabia vil gå i å forsvare en pris på 100 dollar fatet. Hvis de må kutte i egen produksjon for å opprettholde denne prisen igjen i årene fremover, vil det minke inntektene til landet betraktelig.

Ved kutt på mer enn én million fat per dag, ser Kjus at prisene vil stige 10-15 dollar innen utgangen av året, men vil heller ikke i dette tilfellet endre prognosene sine for 2015.

Kontrakten for at et fat nordsjøolje er ned 0,24 prosent til 78,12 dollar onsdag morgen.

Et fat amerikansk olje WTI er ned 0,30 prosent til 73,87 dollar.

Les også: Ser oljepriser på 60 dollar fatet
Frykter svakere oljepris vil ramme Norge hardt  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.