Oljeprisen stiger kraftig mandag etter å ha trukket oppover siden fredag i forrige uke. På få dager har prisen på et fat nordsjøolje dermed klatret mer nær fem dollar - tilsvarende mer enn ti prosent.

Årsaken er nedgang i amerikanske oljerigger, kombinert med en lang periode med uendret oljepris, tror sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Han mener oljerallyet ikke vil bli særlig langvarig.

- Det er ikke det samme som å si at «wow, nå er det skikkelig bullies». Når du ser på den enorme nedgangen som har vært, så er ikke akkurat denne oppgangen overraskende, sier han.

- Skal oljeprisen ned igjen da?

- Ja, jeg tror det. Men hvor lenge et rally varer er helt umulig å si.

Nytt fall

Overproduksjon er selve årsaken til det kraftige oljeprisfallet. Mange hadde trodd OPEC-kartellet ville ta ansvar og kutte i produksjonen da de sist var samlet i november, noe de ikke gjorde.

Ifølge Bloomberg produserte OPEC-landene nesten 31 millioner fat per dag i januar, i motsetning til de 30 millionene som de egentlig skal produsere.

- Det er veldig stort overskudd i første halvår. De ligger og bygger lagre hver eneste dag, påpeker SEB-analytikeren.

Han mener markedet kan komme til å se «relativt» balansert ut i løpet av årets andre halvår - gitt at OPEC faktisk holder seg til produksjonsmålet.

Det har han imidlertid liten tro på. Riggfallet i USA kan derimot bidra til en oppstrammning av markedet - selv om det vil ta tid, mener han.

- Har vi nådd bunnen?

- Nei, vi har trodd veldig sterkt at vi vil komme til å se 40 dollar fatet på brent-oljen i løpet av våren - at den skal «touche» ned der, men ikke bli der.

I snitt venter SEB en oljepris på 50 dollar fatet i løpet av årets første halvår.

- Nå er det snart på tide for Saudi-Arabia å prise oljen som skal selges i mars, og etter all sannsynlighet kommer de da til å sette ned prisene.

Store hopp

Blant ukens nøkkeltall er det sysselsettingstallene, ofte omtalt som non farm payrolls, fra USA som kan komme til å rykke i oljeprisen, tror SEB-analytikeren.

- Amerikansk økonomi er den som leder an den positive utviklingen. Det er klart at non farm payrolls kan være utslagsgivende der. Vi er stort sett positive til amerikansk økonomi, men det kommer an på utfallet i forhold til forventningene.

- Så vi kan komme til å se en ny bevegelse på fredag?

- Nå har vi hatt en jevn trend nedover hele veien. Det er klart at vi når vi nå også får bevegelser oppover, så blir det mye mer volatilt. Men prisen kan gå kraftig opp på kort sikt etter en slik enorm trend så lenge.

LES OGSÅ: I januar mente Pareto at Storebrand-aksjen var nærmest latterlig billig

Spektakulær klatretur opp Niagara Falls

Nav innrømmer kostnadssprekk

Vi reiser lengre – og litt mer kollektivt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.