Den siste uken har oljeprisen opplevd ekstreme bevegelser. I skrivende stund koster et fat med nordsjøoljen Brent 49,58 dollar. Torsdag kostet den på det meste 52 dollar. Onsdag ble den handlet for 46,80 dollar.

Ifølge sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop kan svingningene skyldes at februarkontrakten til Brent rullet av 15. januar og at investorene som spekulerer i fremtidig utvikling i oljeprisen dermed flytter oppmerksomheten over til mars-kontrakten.

- Det er veldig store posisjoner i kontraktene nå, slik at det er mange som skal stenge å rulle over i neste måned, sier han.

Frustrasjoner

Schieldrop peker også på at det har vært frustrasjoner mellom den amerikanske referanseoljen WTI og nordsjøoljen Brent.

Prisen på WTI-olje har også hatt store bevegelser de siste dagene. Tirsdag ble WTI-oljen handlet for 44 dollar fatet, mens den onsdag ble handlet for 51,50 dollar. I skrivende stund koster et fat WTI-olje 47,92 dollar.

- I lang tid, helt tilbake til 2010, så har WTI-kontrakten vært handlet under Brent-kontrakten. Igår var den på det meste en hel dollar over brent-kontrakten. Det var en veldig radikal endring i markedet, sier Schieldrop.

Overproduksjon

Fredag kuttet Det internasjonale energibyrået (IEA) sine anslag for etterspørsel i 2015 med 10.000 fat per dag. 

Råvareanalytikeren forklarer at konsumet av olje nå er mindre enn produksjonen av olje, slik at vi er i en situasjon preget av overproduksjon. Da er vi avhengige av at oljen må lagres et sted. Kina lagrer det de kan av olje, og hadde rekordimport i desember.

Det neste er lagring av olje på tankskip, som gjør at tankratene går veldig sterkt.

Les mer om bruken av tankskip som oljelagre her: Bruker skip som oljelagre

Som følge av den økende produksjonen av lettolje i USA, har amerikanerne sluttet å eksportere olje fra Vest-Afrika. Nå er denne trenden på vei til å snu, da det igjen fraktes olje fra Vest-Afrika til USA med formålet om å lagre oljen i USA hvor det er bygget lagerkapasitet de siste årene. 

Imidlertid peker Schieldrop på at prisen på WTI-oljen må ligge i overkant eller nærmere Brentoljen for å få til dette.

- Nå ser markedet etter hvor de kan lagre olje det neste halvåret. Da blir det mye dynamikk mellom WTI og Brent. Det er nok det som har vært de største driverne de siste dagene, understreker han.

Bunnen er 40 dollar

Ifølge Schieldrop handler det i en overskuddssituasjon om når produsentene begynner å stenge ned produksjonen. For det er først når de gjør det at overproduksjonen reduseres.

- Da har det vært trukket frem at ned mot 40 dollar så stenger man ned ganske mye produksjon. Nå er det ikke sikkert at de faktisk stenger det ned, for ofte så ser du at produsenter i råvaremarkedet opprettholder produksjonen selv om de kjører i minus. I håp om at prisene skal komme opp igjen og fordi de har betydelige start- og stoppkostnader, sier råvareanalytikeren.

Han peker på at dersom oljeprisen ligger på 45 dollar fatet er det for Kina for eksempel billigere å importere olje, enn å produsere olje selv.

Snakker oljen ned

- Vi ser jo at Opec snakker oljen ned. Det er jo ikke akkurat sånn at de prøver å «bulle» opp prisen, de prøver å få alle til å bli mindre optimistiske sånn at de skal stenge ned kapasitet og gjøre plass til Opec sin olje, sier Schieldrop.

Han trekker frem at Forente Arabiske Emirater går ut og sier at de ikke ønsker å legge investeringsplanene de har for å øke produksjonskapasiteten på is. 

- Nå står Opec overfor et «supplysjokk», med stor produksjonsvekst utenfor Opec. Da vil det være et «losing game» å gå inn og kutte produksjonen for å holde prisen oppe. For så å måtte kutte produksjonen enda mer året etter, og enda mer året etter, sier råvareanalytikeren.

Han mener det er feil å si at det foregår en priskrig mellom Opec og de andre oljelandene.

- Det skal være plass til Opec sin olje, vi kan ikke bare kutte og kutte for å holde prisen oppe. Andre må vike rom, understreker Schieldrop.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Ber om en halv milliard til kulldrift

IEA: Kutter anslag for oljeetterspørsel

Oljeprisen tynger Oslo Børs