Oljeletingsselskapet Electromagnetic Geoservices (Emgs) anklager konkurrenten Petroleum GeoServices (Pgs) for patentbrudd.

Emgs-sjef Roar Bekker mener Pgs bryter direkte med Emgs' patentrettigheter som er knyttet til innsamling av elektromagnetiske data for olje- og gass.

company:emgs

- Kjernen i våre patenter er at vi har patent på elektromagnetiske metoden, og det er uavhengig av den praktiske utførelsen av den. Man samler inn elektromagnetiske data for å lete etter olje og gass, og det er det vi har patent på, sier Bekker til TDN Finans torsdag.

Anklagen ble gjort kjent onsdag, i det Pgs avholdt kapitalmarkedsdag for analytikere og investorer.

- Tegn at virker
Pgs-sjef Jon Erik Reinhardsen lar seg ikke oppfare. Selv serverte han seg selv en porsjon karamellpudding da Dagens Næringsliv konfronterte ham med anklagen onsdag.

- Vi tar det som et tegn på at de mener vår teknologi virker, sier han til DN torsdag.

Han viser til at Emgs inntil nylig har sagt at Pgs' teknologi ikke virker.

- Vi tenker dette må bety at de faktisk synes den virker så godt at den utgjør en betydelig trussel, sier Reinhardsen.

Kommunikasjonsdirektør Tore Langballe i Pgs bestrider også Emgs' påstand.

- Vår teknologi for tauet EM er unik og ikke i konflikt med EMGS sine patenter, sier Langballe til TDN Finans torsdag.

- Vårt patent
Bekker mener Pgs bruker Emgs' metode for å kartlegge olje og gassreservoar i undergrunnen. - Det er akkurat det vårt patent sier at vi har eierskap til. Dette er direkte brudd på patentrettighetene, sier han.

Emgs har fulgt med på hva Pgs har gjort over tid, ifølge toppsjefen.

- I det øyeblikket de går ut kommersielt med et klart forretningsmessig formål, er de i brudd. Dette er basert på det Pgs selv sier, publiserer og markedsfører, sier Bekker.

Utfordret av Schlumberger
Han viser til at selskapet tidligere har blitt utfordret i rettssystemet av Schlumberger som bestridte patentrettighetene.

- Det var disse patentene Schlumberger i sin tid utfordret, da de så at de ikke kunne operere fritt uten våre patenter fordi vi hadde eierskap til å kunne gjøre den type datainnsamling, sier Bekker, og påpeker at Emgs vant saken.

Han er ganske sikker på å ha en god sak, ettersom selskapet klarte å opprettholde gyldigheten på patentene deres, til tross for den ganske intense utfordringen de fikk fra Schlumberger i flere områder.

- Det ble forsøkt i både Holland, England samt EPO(det europeiske patentkontoret), så patentene står ganske sterkt, sier han.

Ønsker ikke rettsak
Emgs, som er priset til 1,5 milliarder kroner, har anlagt sak mot PGS i patentretten i London og planlegger å saksøke Pgs i Norge. Pgs har en markedsverdi på rundt 15 milliarder kroner.

- Hvilket beløp krever dere?

- Det er det vanskeligste å svare på ettersom det er litt usikkert. Beløpet er funksjon av hva PGS har gjort, men også hva vi venter at de kommer til å gjøre i forhold til brudd på patentene, markedspotensial, hvilke investeringer vi har gjort for å utvikle teknologien og så videre, sier Bekker.

Han understrekker at en rettsak med Pgs ikke er ønskelig.

Emgs-aksjen er ned 0,59 prosent til 7,60 kroner, og Pgs PGS er ned 2,43 prosent til 64,13 kroner på en positiv Oslo Børs torsdag.



Les også:
Norwegian får nye charterkontrakter

Potensiell inntektssmell i Agasti (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.