Hun er en veteran i shippingbransjen og har de siste årene blitt stor i oljebransjen. Men det er ikke mange på oljekonferansen i Stavanger som kjenner bergenskvinnen. Likevel er det få i leverandørindustrien som har skapt større verdier enn Basili på de siste årenes oljeopptur. Hun tyr til en saftig metafor for å beskrive årene fra oljekrisen i 2014 til nå.

– Jeg har vært til helvete og tilbake igjen, sier Basili.

Og legger til:

– Seismikk er shipping på steroider.

Dristig veddemål

Basili var sjef i offshorerederiet GC Rieber Shipping da oljekrisen startet i 2014. To år inn i krisen, da alt så som mørkest ut, fikk hun i 2016 oppdraget med å bygge opp et nystartet seismikkselskap. Hennes gamle arbeidsgiver GC Rieber Shipping la inn fire skip i det nye selskapet mens Kristiansand-selskapet Rasmussen skjøt inn 45 millioner dollar i egenkapital. Det felleseide selskapet fikk navnet Shearwater.

Det var et dristig veddemål. Oljeprisen var på vel 50 dollar fatet og panikken hadde tatt oljeselskapene som var mest opptatt av å kutte kostnader. Å leie inn seismikkskip for å lete etter olje sto langt, langt nede på prioriteringslisten.

– Alle våre skip lå i opplag da vi startet opp. Det var ingen aktivitet i markedet, sier Waage Basili.

Det gikk ikke lenge før markedet startet å snu. I 2017 økte aktiviteten, men selskapene i bransjen tapte fortsatt penger på kontraktene. I fjor ble markedet enda bedre og i år er aktiviteten skrudd opp enda et par hakk.

Milliardgevinst mot børs

Mens konkurrenter har slitt med skyhøy gjeld og forhandlinger med bankene om refinansiering, har Bergensselskapet tatt et kraftig jafs av seismikkmarkedet. Etter oppkjøpet av WesternGecos seismikkflåte for fem milliarder kroner i fjor er Shearwater blitt en av verdens største seismikkaktører.

– Gode eiendeler til en rimelig pris, sa Dag Rasmussen i Rasmussen Gruppen da.

Det kan vise seg å være et betydelig understatement.

Trolig har Rasmussen Gruppen mer enn doblet pengene den har investert i Shearwater. Til sammen har Kristiansand-selskapet investert nær tre milliarder kroner.

Dag Rasmussen i Rasmussen Gruppen ønsker ikke å kommentere verdiutviklingen.

Heller ikke Basili vil kvantifisere verdistigningen, men hun legger ikke skjul på at de traff planken da de startet selskapet da markedet var på bunn.

– Det kan se ut som om timingen var bedre enn det vi kunne håpe på da vi startet opp. Sometimes you are lucky. Vi hadde ikke ventet at vi traff markedet så godt, sier hun.

Nå nærmer det seg også realisasjon av deler av kjempegevinsten.

– Vi planlegger en børsnotering av selskapet i løpet av tolv til 18 måneder eller kanskje før, sier Irene Waage Basili.

– Hvor langt er dere kommet i forberedelsene til børsnotering?

– Det er ikke tatt noen endelig beslutning, men administrasjonen gjør naturlig nok forberedelser for å være klar når markedet er riktig, sier hun.

Hun understreker at Shearwater ikke trenger å gå på børs for å hente penger, og slik sett står fritt til å velge et noteringstidspunkt der både børsen og seismikkmarkedet ser bra ut.

– Et selskap av vår størrelse hører naturlig nok hjemme på børs på et tidspunkt, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.