Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeserviceselskapet Aker Solutions fikk et underliggende driftsresultat (ebitda) på 401 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 477 millioner kroner samme kvartal året før. Det var ventet at selskapet ville levere et underliggende driftsresultat på 361 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn for TDN Finans.

Rett før klokken syv fredag morgen melder Aker Solutions at selskapet har vunnet en kontrakt for levering av kontrollkabler, såkalte umbilicals, verdt 1,6 milliarder kroner. Ifølge selskapet er dette den største umbilicals-kontrakten noen gang. Selskapet opplyser ikke hvilket selskap kontrakten er inngått med, eller hvilket prosjekt det er knyttet til.

– Vi er beæret av å være valgt til å jobbe på dette prosjektet, som er banebrytende med tanke på størrelse og teknologi i umbilicals-systemene, sier Aker Solutions-sjef Luis Araujo i en børsmelding fredag morgen

Bedre resultat enn ventet

Kontrakten innebærer levering av 250 kilometer med kontrollkabler som skal knytte en ny undervannsutbygging til en eksisterende oljeplattform. Arbeidet vil bli ledet av Aker Solutions i Oslo og kontrollkablene vil bli laget ved selskapets fabrikk i Moss. Ventet levering er i slutten av 2018.

Aker Solutions fikk et driftsresultat på 217 millioner kroner i tredje kvartal, mens det var ventet et driftsresultat på 148 millioner kroner. I andre kvartal i fjor fikk selskapet et driftsresultat på 286 millioner kroner.

Omsetningen i tredje kvartal endte på 5,42 milliarder kroner, mot ventet 5,54 milliarder kroner. Samme tall for 2016 var 5,99 milliarder kroner.

Ordreinngangen i tredje kvartal var 2,6 milliarder kroner, og den totale ordrereserven var ved utgangen av kvartalet på 27,2 milliarder kroner.

I rute med kostnadskutt

Aker Solutions opplyser i fredagens børsmelding at selskapet har fullført 90 prosent av kostnadskuttprogrammet som har som mål å øke kostandseffektiviteten med minst 30 prosent innen utgangen av året. Selskapet slår også fast at det nå venter en ytterligere bedring i kostnadseffektiviteten på minst 20 prosent innen utgangen av 2021.

- Vi har konsekvent vist sterk gjennomføringsevne kvartal for kvartal, og drar også fordel av vår innsats for kontinuerlig forbedringer. Dette støtter opp under marginene siden vi står overfor fortsatt usikkerhet i markedet, sier Luis Araujo

Aker Solutions skriver i sin kvartalsrapport at utsiktene for oljeservicemarkedet fortsatt er utfordrende siden mange prosjekter fortsatt blir utsatt og prisene er under press.

Favoritt til storkontrakt

Bransjeavisen Upstream meldte i forrige uke at Aker Solutions er favoritten for å vinne en kontrakt av Petrobras for å levere tolv svært spesialiserte subsea-trær til Libra-prosjektet i Santosbassenget utenfor Brasil. Kontrakten skal være verdt rundt 200 millioner dollar.

Ifølge Upstream, skal Aker Solutions, som er ledet av brasilianeren Luis Araujo, være i fremskredne forhandlinger med Petrobras. Den potensielle kontraktildelingen ventes å bli gjort senere i år.

I andrekvartalsrapporten beskrev Aker Solutions anbudsaktiviteten i markedet som «sunn», og fortalte at selskapet selv er i ferd med å by på kontrakter til en mulig verdi på 60 milliarder kroner.

Kuttet 850 ansatte

Aker Solutions leverte i sommer et resultat for andre kvartal som var svakere enn det analytikerne hadde ventet. Resultatet i andre kvartal var tynget av ekstrakostnader på 64 millioner kroner knyttet til integrasjon og restrukturering etter kjøpet av Reinertsen vedlikeholds- og modifikasjonsvirksomhet i april.

I første halvår gjorde Aker Solutions bemanningskutt på rundt 850 personer i Norge, India, Storbritannia, Brasil og Australia. Med dette har Aker Solutions kuttet bemanningen med om lag 30 prosent siden 2014, da oljeturen startet.

I august kom nyheten om at Aker Solutions kutter inntil 140 stillinger ved produksjonsavdelingen i Tranby.(Vilkår)

Kolonial-gründeren personlighetstestet av Eia og Brenna: – En typisk topplederprofil
For åpen scene på DNs konferanse om rekruttering for fremtiden fikk gründer og Kolonial-sjef Karl Alveng Munthe-Kaas resultatet av testen.
04:43
Publisert: