Aker Solutions fikk et underliggende driftsresultat (ebitda) på 380 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med 182 millioner kroner fjerde kvartal året før. Det var ventet at selskapet ville ende opp med 232 millioner kroner. 

– Selskapets driftforbedringer økte dette kvartalet og støttet marginer blant den vedvarende nedgangen i olje- og gassindustrien, sier administrerende direktør Luis Araujo i Aker Solutions i en børsmelding i forbindelse med selskapets kvartalrapport som ble lagt frem torsdag. 

Omsetningen i kvartalet endte på 6138 millioner kroner, mot ventet 6099 millioner kroner. 

Resultat før skatt i kvartalet endte på -268 millioner kroner, mot ventet -284 millioner kroner. 

Kutt og kursløft

Oljeserviceselskapet har hatt det tøft i kjølvannet av oljepriskollapsen. Selskapet, som kontrolleres av Kjell Inge Røkkes Aker, har sagt opp medarbeidere og innleid personell i flere runder.

Siden aksjekursen nådde bunnen for rundt ett år siden har den steget rundt 60 prosent. Analytikerne som følger selskapet venter bedre resultater i inneværende og de kommende årene.  

Seks av analytikerne anbefaler kjøp av Aker Solutions-aksjen, mens seks har hold/nøytral-anbefaling, og fire anbefaler salg. Kursmålet er 42,2 kroner i snitt, varierende mellom 23 og 60 kroner, ifølge TDN Finans. 

Aker Solutions foreslår null i utbytte for 2016. 

Transaksjoner?

Flere nyheter og uttalelser den siste tiden tyder på at det kan skje noen med Aker Solutions i tiden som kommer. 

Kjell Inge Røkkes Aker, som er største eier i Aker Solutions, har diskutert en mulig transaksjon med investeringsbanken Goldman Sachs, meldte nyhetstjenesten Bloomberg tidligere i år.   

De siste årene har det vært flere oppkjøp og fusjoner innen oljeservice globalt: Schlumberger kjøpte Cameron, Technip og FMC fant sammen og det samme gjorde GE Oil & Gas og Baker Hughes.

Analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier mente fire aktører som de mest sannsynlige transaksjonspartnerne for Aker Solutions: GE Oil & Gas, Halliburton, ABB og Saipem. I Saipems tilfelle er et tettere samarbeid eller fusjon, ikke et oppkjøp av Aker Solutions, en mulighet.

Aker-sjef Øyvind Eriksen har også åpnet for transaksjoner.

– Aker er ikke fremmed for å vurdere allianser eller transaksjoner dersom det styrker det industrielle fundamentet i Aker Solutions, dersom det bidrar til en høyere verdiskaping for aksjonærene og dersom det gjør virksomhetene enda mer relevante leverandør til sine kunder, sa Eriksen i et intervju med DN i romjulen

Fortsatt utfordrende utsikter

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at utsiktene i oljeservicebransjen vil fortsette å være utfordrende, men at det er tegn til forbedring - særlig i det såkalte brownfield segmentet, som er et allerede utviklet felt i slutten av sin levetid.

Selskapet forventer en nedgang i inntekter på 10-15 prosent i 2017 fra året før. 

Det underliggende driftsresultatet er ventet svakt ned år for år blant annet som følge av fortsatt nedgang i markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.