HitecVision-selskapet Riserquip Holding har inngått avtale om å kjøpe den tradisjonsrike oljeservicebedriften Karsten Moholt as. Det kommer frem av en melding sendt til Konkurransetilsynet i februar. Ifølge bedriften er salgsavtalen betinget av tilsynets godkjennelse.

– Det er bare sendt inn en konkurransemelding foreløpig. Vi har vært til salgs lenge. Det er en sondering som foregår. Går det ikke i boks, går ikke sonderingene videre, sier daglig leder Arne Hammer i Karsten Moholt.

Han vil ikke kommentere hvilken salgssum som er avtalt mellom partene. Karsten Moholt as har drevet med produksjon og vedlikehold av elektromekanisk utstyr, elektromotorer og generatorer, for en stor del mot kunder i oljeindustrien. Askøy-bedriften har vært heleid av familien Moholt, og frem til i høst har den gjennom 72 år vært ledet av et familiemedlem.

I november i fjor meldte Linn Cecilie Moholt overraskende overgang til en lederstilling i Statoil innenfor digitalisering. I den forbindelse kunngjorde bedriften også i en pressemelding at Karsten Moholt as kunne bli solgt ut av familien.

– Dette er en historisk milepæl, som gjør at det samtidig føles veldig naturlig for meg å gå videre i en ny jobb i Statoil, sa Linn Cecilie Moholt til Bergensavisen da.

Nå er hun ikke veldig meddelsom overfor Dagens Næringsliv.

– Dette må jeg overlate til Arne Hammer. Jeg begynte i Statoil i desember i fjor, sier Moholt.

– Er det vemodig at familiebedriften selges?

– Jeg foreslår at du snakker med Arne, så kan vi eventuelt snakkes igjen på et senere tidspunkt, sier hun.

Dramatisk historie

Linn Cecilie Moholt var 32 år gammel da hun plutselig fikk ansvar for familiebedriften etter at faren og broren omkom i en mye omtalt Air France-flystyrt over Sør-Atlanteren i 2009.

– Hvis noen et halvt år tidligere hadde sagt til meg at jeg skulle lede familiebedriften, hadde jeg ristet på hodet og tenkt de var gale, har Moholt tidligere uttalt til DN.

Selv jobbet småbarnsmoren som ingeniør og fagperson i bedriften på det tidspunktet, men meningen hadde hele tiden vært at broren skulle ta over ledelsen av bedriften. Uansett løftet oljeserviceselskapet seg etter tragedien. Da Linn Cecilie Moholt tok over hadde bedriften 150 ansatte og en omsetning på rundt 200 millioner kroner. I 2013 hadde bedriften 230 årsverk, 300 millioner i omsetning, 10–15 millioner i resultat og splitter nye lokaler. I 2014 ble hun tildelt en lederskapspris av Wista, Women’s International Shipping & Trading Association.

Så kom den store oljenedturen i 2014 da oljeprisen halverte seg. Bestillingene fra oljeselskapene stoppet opp, og Karsten Moholt as måtte gjennom brutale nedbemanninger.

Kraftige kutt

Ifølge Arne Hammer er antall årsverk kuttet fra 230 på topp til 160 nå. Fjorårstallene er ennå ikke klare, men skal ifølge Hammer være på linje med 2016-tallene da bedriften oppnådde et nullresultat etter rundt 240 millioner kroner i omsetning.

– Vi må stabilisere etter oljenedturen og komme oss inn i nye markeder, sier Hammer.

Grunnen til at Konkurransetilsynet må godkjenne HitecVisions overtagelse av familiebedriften, er at det stavangerbaserte private equity-selskapet allerede eier en rekke norske oljeservicebedrifter og dermed potensielt har betydelig markedsmakt. Hammer venter en avklaring straks.

– Jeg vil tro det nærmer seg, og at det i løpet av uker vil bli avklart, sier Hammer.

Store tap i oljeservice

Seniorpartner Jone Skaara i HitecVision ønsker å avvente Konkurransetilsynets konklusjon før han uttaler seg om planer og ambisjoner. Riserquip Holding er eid av HitecVisions fond nummer seks, og er i dag et nokså tomt selskap utover å fungere som eierselskap for HitecVisions investering i Aquamarine Subsea Solutions.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken nå, sier Skaara.

HitecVision er Norges største private equity-selskap og har de siste årene investert milliarder i norske olje- og oljeserviceselskaper. Selskapets investeringer ble hardt rammet av oljekrisen, og det er ikke mer enn et halvt år siden HitecVision-sjef Ole Ertvaag i et intervju med Dagens Næringsliv fortalte at selskapet nå hadde stoppet investeringene i 19 av porteføljeselskapene. Store underskudd, nedskrivninger og tunge refinansieringsprosesser har preget HitecVisions investeringer i oljeservicesektoren.

– I disse selskapene har vi de siste årene redusert antall ansatte med nær 3000. I samme periode har vi nedbetalt opp mot tre milliarder kroner i lån i disse selskapene. Selskapene har vært gjennom den letteste delen der det er snakk om å bare kutte. Nå skal vi skape verdier gjennom vekst. Det tar tid, og veksten synes å være noe lenger ut i tid enn vi hadde trodd. Vi har mistet to år, sa Ertvaag til DN i august i fjor.(Vilkår)