Fredag falt oljeprisen over åtte prosent til rundt 46 dollar fatet. Alle fingre peker på koronaviruset.

– Dette er min ellevte nedgang siden begynnelsen av 1970-tallet, og vi har hatt virus to ganger før, så dette er bare kortsiktige blipp, sier investor og oljeveteran Berge Gerdt Larsen.

Han har tro på oljemarkedet fremover. Før koronaviruset sendte markedet i knestående, spådde han en oljepris på 60 dollar i snitt for 2020.

Selv skal hans Petrolia, oljeselskapet hvor han er største aksjonær, bore en ny brønn i sommer.

Oljeservicenæringen er han derimot langt mer skeptisk til.

Mener bankene må ta tap

– Det er mange i rederiene og riggnæringen som sliter med gjeld fra forrige oppgang i 2011–2012. De fleste klarer ikke å betale gjelden sin. Det de har gjort er å gjøre om obligasjonsgjelden sin til egenkapital, men bankene tok ingen tap. De bare utsatte betalingene og fikk kun renter. Nå må bankene ta tap, og det har vært forutsatt at de må gjøre det i 2020 og 2021, sier Larsen.

De to børsnoterte offshorerederiene Dof og Solstad Offshore er blant de tyngst gjeldsbelastede selskapene i sektoren med netto rentebærende gjeld på henholdsvis 21 og 31 milliarder kroner. Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill har en netto rentebærende gjeld på over 50 milliarder kroner.

Larsen sier de lave prisene på olje og gass legger press på investeringene til oljeselskapene som vil forplante seg videre til servicenæringen. Samtidig er konkurransen høy, mener han.

– Det ligger en mengde nybygg i opplag. Bare reis til Las Palmas så ligger det der. Nybygde boreskip går rett til bøyen, sier han.

Ifølge Gerdt Larsen vil oljeservicebransjen først se gode tider når oljeprisen kommer opp.

– Og når blir det?

– Hvis det ikke skjer noe voldsomt politisk og du ser på tilbud og etterspørsel er du avhengig av at Opec kutter, og det betyr at det kan gå to, tre eller fire år. Så kommer servicemarkedet lenge etterpå for oljeselskapene må først begynne å tjene penger, sier han.

Larsen mener oljeservicenæringen bare vil bli dårligere og dårligere i Vesten som følge av de økende ambisjonene om å redusere utslipp. I andre markeder ser det bedre ut.

«Skin in the game»

Larsens Petrolia leverte denne uken tall for halvåret og helåret 2019. Det viste en halvering av resultat før skatt til 2,2 millioner dollar fra 4,6 millioner dollar.

I 2019 omsatte selskapet for 66 millioner dollar.

Selskapet er i hovedsak delt opp i to virksomheter, oljeleting- og produksjon og oljeservice. Oljeselskapet har i dag 12 lisenser og i sommer er det planlagt boring av en brønn åtte kilometer vest for Snorrefeltet i Nordsjøen.

Oljeservicedivisjonen opererer to rigger i Irak. Har fremhever at den går ok tross hans spådommer om svake utsikter i næringen.

– Vi tjener penger på oljeservice. Når du ikke har gjeld, er driftskostnader bare personer og lager. Men vi må finne olje. Det er det som er fremtiden for Norge, sier Larsen.

Minimal viruseffekt

I en omfattende rapport om oljeservicemarkedet skriver Clarksons Platou Securities at de er fundamentalt positive til offshore oljeservice, men at en lengre periode med oljepris under 50 dollar trolig vil føre til reduserte sanksjonsvolumer, altså investeringer som besluttes igangsatt.

Det vil igjen resultere til lavere aktivitetsnivåer, lavere etterspørsel og lavere dagrater i oljeservicesegmentene, ifølge meglerhuset.

Analytikerduoen Fredrik Stene og Tobias Eckbo presiserer dog at oljeselskapenes pengebruk i 2020 i stor grad dikteres av beslutninger tatt de tre siste årene og at koronaviruset dermed vil ha mindre effekt på riggselskapenes inntjening i år.

«Men, dersom sanksjoneringsnivået i 2020 skulle bli vesentlig påvirket av viruset venter vi en større relativ effekt i 2021 og 2022», skriver meglerhuset, som viser til at det anslår investeringer på henholdsvis 143 milliarder dollar og 163 milliarder dollar i de to årene.

Fra og med 2020 venter meglerhuset at oljeselskapenes offshoreinvesteringer vil ha en årlig vekst på 12 prosent frem mot 2022 hvilket er godt over det oljeselskapene selv har guidet. Stene og Eckbo fremhever både selskapenes og markedets evne til å markant overvurdere investeringsnivået når syklusen snur ned for så å kraftig undervurdere investeringsnivået når syklusen snur opp. Dagens situasjon tegner, ifølge de to, konturene av det siste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.