Seismikkselskapet TGS-Nopec Geophysical Company er blant de veldig få oljeserviceselskapene som klarte seg godt gjennom oljeprisfallet. Mens de fleste oljerelaterte selskapene raste på Børsen, noen måtte restrukturere og andre måtte gjennom konkursprosesser, slapp TGS unna med et forsiktig fall på Oslo Børs.

Siden bunnen i starten av 2016 har aksjen steget voldsomt og pengene strømmet inn.

Men TGS-sjef Kristian Johansen (46) er langt ifra overivrig. Det er fortsatt ruskevær ute på havet.

– Hvis du ser på aksjekursen og du ser på utviklingen til seismikkselskapene, så tenker du at syklusen nå har snudd og at alt er fantastisk igjen. Det er fortsatt veldig tøft der ute, sier han.

Venter på oljeselskapene

Det regner for tredje dag på rad i hovedstaden. Små regndråper drypper ned og lager små ringer i kanalen som deler Tjuvholmen i to. Johansen, født og oppvokst i Narvik, befinner seg til daglig langt unna regn og grått høstvær. Siden han ble øverste sjef i TGS har han vært stasjonert med kone og barn i Houston, hjertet av USAs oljestat Texas.

– Vi merker at letebudsjettene fortsatt er stramme. Oljeselskapene er fortsatt veldig forsiktige med å legge penger i nye letebudsjetter, sier Johansen, som tirsdag er innlosjert på Petter Stordalens hotell The Thief. Johansen er på et sjelden besøk i Oslo for å delta på den årlige oljekonferansen til Pareto Securities der han skal snakke om hva som skal til for å prestere som seismikkselskap fremover.

Han venter på oljeselskapene.

TGS-sjefen sier oljeselskapene i første fase av oppgangskonjunkturen etter oljeprisfallet har brukt mye penger på å kjøpe seg inn i eksisterende funn, altså at de handler felteierandeler seg imellom. I neste fase, som ifølge TGS-sjefen vil begynne allerede neste år, vil letebudsjettene øke.

– Når oljeselskapene satt budsjettene for 2018 i oktober i fjor var oljeprisen på 50 dollar fatet, så ender de opp med en oljepris i år på mellom 70 og 75 dollar. Det betyr at de har tjent 20 dollar mer enn de hadde planlagt og det tror vi gir seg utslag i høyere letebudsjetter for 2019 og 2020, sier Johansen.

– Det at letebudsjettene kommer opp er åpenbart veldig positivt for oss, sier han.

Tviholdt på utbyttene

En av grunnene til at TGS klarte seg bedre gjennom nedturen etter 2014 enn andre seismikkselskaper er at de ikke selv eier båter og slapp dermed investeringer i nye skip og vedlikehold, og slapp dermed høy belåning.

– Så lenge du har stort tilbud i markedet vil du alltid kunne få den båten du trenger til en veldig lav pris, sier Johansen.

I tillegg slipper man kostnadene det er å flytte den, såkalt steaming, fra for eksempel et prosjekt i Afrika til et prosjekt i Mexico-gulfen.

Høsten 2015 satte TGS seg en treårsstrategi for å takle nedgangen som kom.

– Vi gikk for å fokusere på sikre områder, og tenkte veldig på kontantstrøm og utbytte. Vi har truffet veldig bra med den strategien sett i ettertid, sier Kristian Johansen.

– Vårt mål var at vi skulle fortsette å betale utbytte gjennom nedgangskonjunkturen. Uansett hvor tøff tiden ble skulle vi fortsette å betale utbytter. Når du går inn i en oppgangskonjunktur så husker aksjonærer veldig godt at vi var det selskapet som fortsatte å betale utbytte, sier han.

– Vi er den beste aksjen å eie

Det siste året har TGS-aksjen steget 74 prosent på Oslo Børs. Godt over halvparten av det kan tilskrives kursoppgang hittil i år.

Av de 16 analytikerne som dekker aksjen anbefaler fem å kjøpe, tre å selge, mens åtte anbefaler å holde på aksjene. Snittkursmålet ligger på 307 kroner aksjen. Tirsdag handles aksjen til 299 kroner.

– Hvorfor skal aksjonærene være hos dere og ikke hos konkurrentene?

– Det er først og fremst fordi dette er en syklisk bransje og vi har bevist gjennom alle de ulike oppgangs- og nedgangskonjunkturene at vi er den beste aksjen å eie gjennom syklusen, sier Johansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hadde ikke penger til å dekke forsikringsutbetalinger
Da finanskrisen kom hadde banker forsikret seg mot tap hos AIG - verdens største forsikringsselskap.
02:14
Publisert: