- Regner man på det, så er det en sannsynlighet for at Norges Bank kan kutte renten allerede på mai-møtet, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea til DN.no.

Torsdag morgen besluttet Norges Bank å holde renten i ro, men kutter kraftig i den såkalte rentebanen - Norges Banks plan for hvor renten skal ligge de neste årene.

- Går det litt svakere i norsk økonomi enn Norges Bank ser for seg, så kan de sette renten ned. Det skal nå mer til for at de setter renten opp enn ned, sier han.

Ifølge renteprognosen skal styringsrenten være 1,43 prosent i andre kvartal, og 1,4 prosent i tredje kvartal. Det innebærer 40 prosent sannsynlighet for rentekutt denne våren, ifølge sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Olsen bekrefter overfor TDN Finans at det er en viss sannsynlighet for rentekutt.

- Vi tegner en bane som er en del av våre anslag. Dersom du ser nøye på den banen er det en liten hengekøye på den frem mot sommeren. Det er en viss sannsynlighet for at renten kan bli satt ned. Langs den banen er det litt større sannsynlighet for at neste renteendring blir ned enn opp, sier han.

Skal ikke mye til
Et annen faktor som kan gi mai-kutt i styringsrenten, er hvis bankene setter opp rentene mer:

- Det kan også være et argument for rentekutt, sier Bruce.

- Det er en veldig forsiktig rapport, og det skal egentlig ikke så mye til for at Norges bank setter ned renten.

Bruces beste gjetning er imidlertid at det ikke blir rentekutt i mai.

- Men her er usikkerheten veldig stor. Inflasjonen kan bli lavere enn de ser for seg, og det har vært svakhetstegn i norsk økonomi som de i liten grad har tatt inn over seg.

Et sterkt signal
Også sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener man kan få et rentekutt.

- Rentebanen som Norges Bank presenterte viste at det er en litt større sannsynlighet for at Norges Bank vil kutte renten i løpet av det neste året enn at de vil sette den opp, skriver hun i en oppdatering etter rentebeslutningen.

- Vi tolket dette som et sterkt varsel til regjeringen om at de må gjøre sin del for å stabilisere norsk økonomi, når Norges Bank er bundet på hendene og føttene av et inflasjonsmål som det synes vanskeligere og vanskeligere å nå. Både svakere kostnadspress i norsk økonomi som følge av blant annet økt arbeidsinnvandring, en sterk kronekurs og svært lave renter i andre land virker alt i retning å holde konsumprisveksten lav i lang tid i Norge, mener Holvik.

Les også: Norges Bank snur: Kutter kraftig over alt

Rører ikke renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.