Norges Bank gjorde slik <b>alle analytikerne</b> hadde ventet på forhånd: beholdt styringsrenten på 1,5 prosent.

Mer overraskende er det at Øystein Olsen skyver på utsiktene for neste renteheving helt til våren 2014:

- Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Første renteøkning anslås nå å komme våren 2014, sier Olsen i en kommentar.

Det kuttes kraftig i rentebanen i pengepolitisk rapport, som kommer samtidig med rentebeslutningen. I følge den nye rentebanen kommer ikke styringsrenten til å passere to prosent før i 2015, mens den tidligere var ventet å passere to prosent i begynnelsen av 2014.

- Våre analyser innebærer en rentebane som er lavere enn forrige runde, sier Olsen på pressekonferansen.

- Etter hvert vil styringsrenten økes, legger han til.

Han peker på at veksten i norsk økonomi vurderes fortsatt å holde seg godt oppe, selv om anslagene har kommet inn noe svakere enn han hadde ventet i forrige runde.

- Boligprisene fortsetter å øke, og det samme gjør gjeldsoppbyggingen i særlig husholdningene, sier han.

Lav, lav, lav
Olsen peker på at styringsrenten er lav fordi prisveksten er lav, og fordi rentene ute er svært lave. Vekstutsiktene hos våre handelspartnere er svekket, men den globale veksten holder seg fortsatt godt oppe. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er noe over et normalt nivå, og arbeidsledigheten er lav. Samtidig er det nå utsikter til at det tar lengre tid før inflasjonen tar seg opp mot inflasjonsmålet.

- Både inflasjonen og veksten i norsk økonomi har vært litt svakere enn ventet. På den andre siden fortsetter husholdningenes gjeld og boligpriser å stige mer enn inntektene. Derfor holdes styringsrenten uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en kommentar.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1–2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 20. juni 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Dyrere for boliglånskundene uansett
Renten har ligget i ro på de nå seks siste rentemøtene. Ikke siden mars ifjor har renten endret seg, da ble den senket fra 1,75 prosent.

En undersøkelse som TDN Finans har gjennomført blant 12 økonomer viser at samtlige tror styringsrenten blir holdt uendret på 1,50 prosent på møtet.

Det er imidlertid flere økonomer som mener det <b>hadde vært fornuftig med et rentekutt nå.</b>

At Norges Bank fortsetter å skyve på rentehevingen betyr imidlertid ikke at boliglånskundene ikke får høyere rente. DNB varslet fredag at de hever boliglånsrenten med inntil 0,3 prosentpoeng, på bakgrunn av signaler fra myndighetene om strengere regulering av norske banker, og gjøres altså helt uavhengig av Norges Bank.

Mange andre banker har fulgt etter.

Les også: <b>Der gikk startskuddet for rentehoppene</b>

<b>Regn med dobbelt så høy rente</b>

<b>Varsler dyrere boliglån innen kort tid</b>

<b>Der gikk startskuddet for rentehoppene</b>

<b>Sentralbankens måling av norsk økonomi: - Nå vil Norges Bank skyve på rentehoppene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.