Sentralbanksjef Øystein Olsen advarer i en kronikk i Dagens Næringsliv mandag om at vi nå står overfor en tillitskrise som kan gi alvorlige ringvirkninger i Europa og for resten av verden - også Norge.

Han viser til at markedsaktørene nå frykter at det vil tvinge seg frem nedskrivinger av gjeld også for andre land enn Hellas, noe som kan gi tvil om de europeiske finansinstitusjonenes evne til å kunne innfri sine forpliktelser.

Olsen mener imidlertid norsk økonomi er godt rustet til å møte nye forstyrrelser.

Kan sette ned renten
«I første rekke i forsvarskjeden står bankene selv. Myndighetene kan også treffe tiltak. Norges Bank tilfører banksystemet den likviditeten bankene trenger for å holde pengemarkedet i gang og de kortsiktige rentene nær styringsrenten», skriver han.

Videre påpeker han at ved vesentlig forverring av utsiktene kan styringsrenten settes ned som motvekt mot høyere finansieringskostnader for bankene.

«Norges Bank kan imidlertid ikke erstatte bankenes langsiktige markedsfinansiering. Eventuelle vedtak om bruk av statens og skattebetalernes kredittverdighet for å finansiere banker og næringsliv hører hjemme i regjering og storting, ikke i sentralbanken», avslutter Olsen.

En av forutsetningene for hovedscenarioet i sentralbankens rentebane i gjeldene pengepolitisk rapport er at «gjeldskrisen i Hellas blir håndtert på en måte som ikke fører til vesentlige nye ringvirkninger for andre land».

Les mer:

<b>Handelsbanken utelukker ikke kraftig rentekutt i desember</b>

<b>Nå tror DnB Nor på rentekutt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.