Fra et kontor i Nedre Slottsgate var den tidligere Thule Drilling-sjefen og Anders-Ivar Olsen (48) sentral i milliardleveranser av alumina til gigantselskaper i Kina, skriver Dagens Næringsliv.

Gjennom flere selskaper i skatteparadiser, blant annet Norinvest Ltd. på De britiske jomfruøyene, gjorde investor Anders-Ivar Olsen ifølge DNs gransking det skarpt i aluminahandel.

I Norge er den mediesky investoren best kjent for sine mange fiaskoer.

Da deler av virksomheten ble flagget hjem til Norge i 2008, hadde Olsen med seg verdier for flere hundre millioner kroner.

Fiasko i Norge
Norinvest gjør seg bemerket med store investeringer i selskaper i Norge. Fra 2005 kjøper Norinvest ifølge DNs beregninger aksjer i Thule Drilling for over 360 millioner kroner. Norinvest blir også storaksjonær i Hjellegjerde og Bank 2.

Olsen klarer ikke overføre suksessen fra Unistar til investorvirksomheten i Norge.

Store deler av formuen Olsen la grunnlaget for gjennom alumina-tradingen forsvinner i en av Norgeshistoriens største konkurser, riggselskapet Thule Drilling. Minst 360 millioner kroner forsvant i Thule Drilling, som gikk konkurs i september. Møbelkonsernet Hjellegjerde og snusprodusenten Taboca har også vært store tapssluk for ham.

Taus om suksess
DN har siden begynnelsen av desember forsøkt å få et intervju med Anders-Ivar Olsen om aluminasuksessen. Olsen har ikke ønsket å la seg intervjue, men har sendt følgende kommentar på epost:

«Når det gjelder dine spørsmål om Unistar Holdings Inc, så solgte jeg meg ut av selskapet i 2003. Spørsmål om selskapets virksomhet må derfor rettes til dagens eiere.

Norinvest er under konkursbehandling, og spørsmål om dette selskapet må derfor besvares av bobestyrer Thomas Brandi.

Det er mitt selskap Brutel as som har hatt eierinteresser i Norinvest, og denne eierandelen har vært oppgitt i det reviderte regnskapet. Det har forøvrig ikke vært utbetalt utbytte fra Norinvest.

Eierandelen i Unistar Holdings Inc var oppført i min private selvangivelse, og gevinsten av salget ble beskattet i 2003.»

Kommentaren er svar på 15 konkrete spørsmål om Olsens forhold til de ulike skatteparadisselskapene DN i dag omtaler, hans tradingsuksess, hans relasjon til de amerikanske og kinesiske selskapene han handlet med, samt hans relasjon til de tidligere forretningspartnerne Larry Muenzler og Jørn Brix-Nielsen.



Les også: Ville kuppe - ble svindlet

<b>Ny konkurs for Thule-topp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.