Investeringene på norsk sokkel neste år anslås til 182,4 milliarder kroner, ned fra nærmere 232 milliarder kroner i år, viser resultatet av en telling Statistisk sentralbyrå (SSB) har foretatt blant selskapene.

Oljeinvesteringene har aldri utgjort en større andel av Norges økonomi. Konsernsjef Helge Lund i Statoil mener det likevel ikke er grunn til å frykte norsk oljeavhengighet.

- Jeg mener det er en kunstig problemstilling å sette olje og gass opp mot alle andre industrier. Vi har en felles utfordring. Det er nemlig å bedre konkurransekraften, sier Lund til DN.

- Katalysator

Statoil-sjefen peker på at Norge, gitt at vi har høye lønninger, er mer og mer avhengig av å konkurrere med kompetanse.

- Jeg tror vi må tenke på olje- og gassindustrien som en enorm katalysator i å drive frem kompetanse innenfor naturvitenskapelige områder som over tid vil styrke norsk konkurransekraft, sier han.

Fallende investeringer

YS-leder Bjørn Asle Teige i Statoil advarer tirsdag mot massive stilllingskutt og frykter at 20.000 jobber kan forsvinne i løpet av kort tid, skriver NTB.

På Statoils pressekonferanse mandag understreket konsernsjef Lund at olje- og gassindustrien ikke bare må kutte i kostnader, men også er nødt til å ta tak i «de strukturelle utfordringene».

Overfor DN understreker han at «olje- og gassbransjen vil gradvis avta i aktivitet» - og ikke plutselig og brått.

- Da vil vi avgi mer kompetente personer til andre industrier, sier Lund.

Han viser tilbake til spørsmålet om konsekvensen av norsk oljeavhengighet.

- Så dette mener jeg er riktig både for norsk industri, totalt sett for norsk økonomi og selvfølgelig for vår bransje, sier Statoil-sjefen.

Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.