Mandag morgen går startskuddet for den store olje- og gassmessen ONS (Offshore Northern Seas) i Stavanger.

De siste dagene har hele byen stått på hodet. Hotellkapasiteten er for lengst sprengt, og rundt én kilometer med utstillingsareal er rigget klart.

- Dette er tilbake til barndommens julaften. Du begynner å se at gavene begynner å bæres inn under treet, sier messegeneral Leif Johan Sevland til DN.

Bokmerk denne siden for å følge alle DNs saker fra ONS

To års planlegging

I to år har Selvland jobbet for at arrangementet, som strekker seg over fire dager, skal gå på skinner.

Forrige gang kom det nesten 60.000 besøkende. Sevland tør ikke håpe på ny rekord i år, men er fornøyd dersom 50.000 mennesker tar turen til messen, som i år feirer 40 år.

Programmet er fullspekket med store, internasjonale navn, blant annet Tesla-gründer Elon Musk og sjefen for verdens største oljeselskap, Saudi-Aramco, Khalid A. Al-Falih.

En selvskreven gjest og taler, er vår egen olje- og energiminister. Tord Lien mener det ikke er tvil om at ONS er «svært viktig» for industrien.

- Dette er den største og viktigste møteplassen for myndigheter, norske og internasjonale selskaper og organisasjoner som er for norsk sokkel, skriver Lien i en e-post til DN.

- Hva blir det store samtaleemne på årets messe?

- Selv er jeg opptatt av blant annet kostnadsutfordringer, forutsigbare rammebetingelser og at de nordlige områdene på sokkelen blir stadig viktigere, svarer statsråden.

Investeringsfall

DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror det vil bli en god del oppmerksomhet rundt lavere investeringsnivå (se faktaboks nederst i saken)

- Alle undersøkelser tyder jo på nedgang neste år. Ikke bare i Norge, men også globalt, påpeker Kjus.

En rekke store selskaper i oljeindustrien planlegger nå også kostnadskutt. Oljeservicegründer og konsernsjef Ståle Kyllingstad mener dette blir ett av tre temaer som vil gå igjen på årets oljemesse.

- Nyheten er at flere av oss har for lite å gjøre innenfor feltet drift, vedlikehold og modifikasjoner. Videre er det naturlig å snakke om Johan Sverdrup. I tillegg tror jeg vi vil snakke om hvorfor oljeselskapene er så påholdne med investeringene sine når oljeprisen er såpass god som en er, sier han til DN.

Kyllingstads IKM er én av til sammen 1300 utstiller fra 30 forskjellige land på ONS. 

- Hva betyr messen for selskapet?

- Vi regner med å bespise cirka 500 kunder i løpet av de fire dagene. Også regner vi med å ha et stort besøk av både nye og gamle kunder på standen vår. Det er vanskelig å måle resultatet i tall, men det er viktig, sier oljeservicegründeren.

Investor og industrieier Jens Ulltveit-Moe har vært på messen i nærmere 20 år. På mandag skal han holde foredrag om investeringsmulighetene i fornybar energi.

- Dette er første gangen jeg er på ONS for fornybar energi. Jeg synes det tjener messen til stor ære at de gir temaet så mye plass, sier han til DN.

Ett råd

Messegeneral Sevland understreker at ONS ikke bare er viktig for industrien, men har store ringvirkninger for regionen.

Nå gleder han seg til at konferansen skal prege bybildet de neste dagene. Til deltakerne har han særlig ett råd:

-  Det blir tidlig opp og sent i kveld. Dette er ikke uken for nye sko, sier messegeneralen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.