Oslo Børs endte ned nærmere en prosent på årets siste handelsdag. Året sett under har det imidlertid ikke vært rødfargen som har vært dominerende.

I løpet av 2009 steg hovedindeksen på Oslo Børs med 64,8 prosent. En bemerkelsesverdig opptur. Oslo er ikke bare best i Norden og Europa - kun syv børser har gått bedre enn Oslo i verden i 2009.

Les mer. Årets beste børser

2009 ble det beste året på Oslo Børs siden 1983. Det året var oppgangen på 90,5 prosent.

Selv om den kom noe opp mot slutten av handelen klarte ikke oljeprisen å gi særlig fart i markedet onsdag. Da handelen ble avlsuttet på Børsen gikk et fat nordsjøolje med levering i februar for 78,03 dollar, opp 0,39 dollar fatet.

Statoil STL falt til slutt 1,2 prosent til 144,80 kroner. Aksjen ble dagens mest omsatte med 357 millioner kroner.

I løpet av 2009 steg Statoil-aksjen med 27,1 prosent.

Oppturen for børsens desidert største selskap var dermed langt mer moderat enn markedet forøvrig.

Raketter
Flere aksjer utmerket seg imidlertid ved å stige langt mer enn markedet i løpet av året.

Legemiddelselskapene Algeta ble årets suverene børsvinnere med en opptur på formidable 781 prosent i løpet av 2009. Et annet legemiddelselskap, Clavis Pharma, havnet også på pallen etter en opptur på 565 prosent.

Like etter fulgte boligbyggerne i BWG Homes med en opptur på 564 prosent.

Nedtur for DnB Nor
DnB Nor faller noe mer enn markedet onsdag etter å ha besluttet å starte evalueringsperioden av aksjonæravtalen mellom DnB NOR og Norddeutsche Landesbank om eiermodellen i DnB Nord 31. januar 2010. Evalueringsperioden vil i henhold til aksjonæravtalen mellom partene vare ut juli 2010.

Les også: I tenkeboksen om tapsbombe

"DnB Nor ser på DnB Nords geografiske virksomhetsområde som et område med godt fremtidig inntjeningspotensial, og vil i evalueringsperioden vurdere å erverve Norddeutsche Landesbank eierandel i DnB Nord", heter det i meldingen.

Analytiker Bengt Kirkøen i Fondsfinans mener dagens melding fra DnB Nor ikke var overraksende, og viser til at bankens første frist for å bestemme seg for å sette i gang en evalueringsprosess var 31. desember.

-Ut i fra det første avsnittet i pressemeldingen tyder det på at de er interessert i å kjøpe, og ikke selge. Men det hele vil jo også koke ned til prisen, sier han til TDN Finans.

- Gitt at prisen er riktig kan det være et gunstig tidspunkt å kjøpe nå, gitt at man tror at markedet er i ferd med å bedres.

DnB Nor falt 2,1 prosent til 52,75 kroner onsdag, omsatt for 141 millioner kroner.

DnB Nor-aksjen har også hatt formidabel fremgang i løpet av 2009 med en opptur på 145 prosent.

Milliardflom til Storebrand
Storebrand meldte onsdag morgen at de øker ytterligere i tjenestepensjonsmarkedet. Selskapet ser en positiv flyttebalanse på 3,1 milliarder kroner i tjenestepensjonsmarkedet i 2009, hvor mesteparten kommer fra anbudsprosesser avsluttet i inneværende kvartal.

Samlet er netto tilflytting av tjenestepensjon til Storebrand Livforsikring de seneste fem årene nå over tolv milliarder kroner.

Les også: Millardflom til Storebrand

Storebrand STB steg 0,2 prosent til 39,56 kroner. I løpet av 2009 endte aksjen opp 136 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,97 prosent til 371,56 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for tilsammen 2,4 milliarder kroner på årets siste handelsdag.

I 2009 ble det den gjennomsnittlige daglige omsetningen på 6,1 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.