Den svensk-britiske legemiddelgiganten AstraZeneca avviser det «endelige» tilbudet fra amerikanske Pfizer på nærmere 700 milliarder kroner, 69 milliarder britiske pund, ifølge Financial Times mandag.

Pfizer sukret nylig tilbudet fra 50 til 55 pund etter å ha møtt massiv motstand siden oppkjøpsplanene ble kjent i slutten av april.

- Vi har avvist Pfizers endelige forslag fordi det utilstrekkelig og ville representere betydelig risiko for aksjonærene, og ha alvorlige konsekvenser for selskapet, våre ansatte og hele den biovitenskapelige sektoren i Storbritannia, Sverige og USA, sier styreleder Leif Johansson i AstraZeneca.

Søndag kveld uttalte Pfizer at selskapet ikke ville gi et fiendtlig bud, og at budprosessen kun ville fortsette dersom den var støttet av AstraZeneca-styret. Styreleder Ian Read i den amerikanske legemiddelkjempen gjorde det imidlertid klart at han begynner å bli utålmodig.

- Etter våre samtaler med AstraZeneca tidligere i dag, tror vi ikke at styret i AstraZeneca er klar for å anbefale en avtale til en fornuftig pris på nåværende tidspunkt, uttalte Read søndag, ifølge FT.

Budet på 55 pund per aksje er 45 prosent over AstraZeneca-kursen på tidspunktet da oppkjøpsplanene ble kjent i forrige måned.

Skulle Pfizer lykkes vil det være det største utenlandske oppkjøpet i Storbritannia noensinne. Selskapet har 7000 ansatte bare der, og står for to prosent av den britiske eksporten.

AstraZeneca faller markert på London-børsen der aksjen er ned 10,40 prosent til 55,40 pund.

Les Bård Bjerkholts kommentar om oppkjøpsbølgen: Nasjonal kontroll

Les også:
AT&T kjøper DirectTV
Asia i dag: Avgjørende uke for Thailand  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.