Oppkjøpsfondet Permira kjøpte våren 2013 det norske fiskevaksineselskapet Pharmaq for rundt 250 millioner euro, eller 1,9 milliarder kroner.

Nå snur fondet og de ansatte seg rundt og selger Pharmaq videre for 765 millioner dollar eller 6,5 milliarder kroner til dyrehelse- og vaksineselskapet Zoetis.

Prisen er mer enn tre ganger så høy som for to år siden, og tilsvarer nesten 33 millioner kroner pr ansatt i vaksineselskapet.

Prisen for selskapet er skyhøy, og for eksempel langt over toppen fra dotcom-bølgen da konsulenter ble verdsatt til 15 millioner kroner pr hode.

Hardtarbeidende ansatte

-Vi ser en enorm mulighet til å vokse videre som del av Zoetis, sier administrerende direktør Morten Nordstad i Pharmaq i en pressemelding. Han viser til at selskapet har erfaring med husdyrproduksjon og tjenester for dyrehelse, produktivitet og lønnsomhet.

-Dette kjøpet er et vitnespyrd om vår suksess, og til de høyt kvalifiserte, innovative og hardarbeidende ansatte i Pharmaq, sier han.

Pharmaq har vokst kraftig fra sin opprinnelige base i Overhalla i Nord-Trøndelag, men har i dag hovedkontor i Oslo. Mange av sjefene i selskapet ble med videre som eiere da hovedeierne Orkla og Witzøe-familiens investeringsselskap Kverva solgte seg ut i 2013.

Ifølge pressemeldingen fra selskapene regner de med at kjøpet vil gjennomføres allerede rundt 10. november.

-Selvstendig

Zoetis har stor tro på Pharmaq, og ser særlig oppdrett som interessant, med den raskeste veksten innen dyrehelse-bransjen. Selskapet viser spesielt til at Pharmaq har mange nye produkter som ventes klare for markedslansering i løpet av kort tid.

-For å være sikre på fortsatt suksess kommer Pharmaq i hovedsak til å bli drevet som en selvstendig virksomhet innen Zoetis, og fortsette sitt fokus på kritiske kundebehov og Fou-milepæler, sier strategidirektør Alejandro Bernal i Zoetis.

Pharmaq har den seneste tiden vært mest kjent for en rettsstrid med gigangen MSD Animal Health, der partene har brukt mange titalls millioner kroner i en årelang strid om fiskevaksine.

Pharmaq har karakterisert striden som en kamp mellom David og Goliat. Med dagens oppkjøp blir det, når lagmannsretten skal behandle saken neste år, en kamp mellom to Goliater.

 

Les også:

Pharmaq solgt for 1,9 milliarder kroner  

Tapte strid om fiskevaksine

- Meningsløs ressursbruk dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.