Meglerhuset ABG Sundal Collier mener Mitsubishis bud på lakseoppdretteren Cermaq er "fair" på kort sikt, men er mindre begistret på lengre sikt, ifølge en melding mandag.

ABG påpeker at budet er lavere enn kursmålet til seks forskjellige meglerhus, og mener det ikke fullt ut verdsetter Cermaqs vekstutsikter utover 2015.

"Tilbudsprisen er fair fra et finansielt ståsted for aksjonærene i Cermaq under nåværende markedsforhold og i et kortsiktig perspektiv. I et lengre perspektiv, mener vi det er ytterligere oppside i verdiene fra både implementerte kostnadsreduksjoner og ekspansjonsplaner i Chile", konkluderer ABG Sundal i den uavhengige vurderingen som er bestilt av Cermaq-styret, slik loven krever.

Meglerhuset venter imidlertid ikke at markedet fullt ut vil verdsette initiativene inntil kostnadsreduksjonene i større grad materialiserer i økt lønnsomhet, og at tillit oppnås for en permanent forbedret biosikkerhetssituasjon i Chile.

"Tidspunktet for disse faktorene er usikkerhet", heter det.

Det japanske Mitsubishi-konglomeratet bød i forrige måned 8,88 milliarder kroner for Cermaq, tilsvarende 96 kroner per aksje.

Staten, som er største eier med nær 60 prosent av aksjene, er positiv til budet men er åpne for andre beilere i den utvidede tilbudsperioden på fire uker.

– Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet. Her har det kommet et konkret bud på et av selskapene hvor staten er en stor, men ikke nødvendig langsiktig eier, skrev næringsminister Monica Mæland i en epost til DN.no da budet ble kjent.

ABG påpeker at andre interessenter kun i en begrenset periode har hatt mulighet til å vurdere et kjøp, og at en strukturert salgsprosess ville kunne gi en høyere pris.

"En bredere gruppe vil normalt ha tilgang til informasjonen og selskapets ledelse for å vurdere sin interesse i selskapet og det strategiske rasjonalet i en slik transaksjon over en utvidet periode, som kunne ha resultert i en mer konkurransepresset spenning knyttet til seskapet eller dets eiendeler", heter det i meglerhusets vurdering.

Cermaq-styret har tidligere enstemmig anbefalt budet.

- Tilbudet anerkjenner den finansielle og strategiske verdien av Cermaq og representerer en attraktiv premie for aksjonærene, uttalte styreleder Rebekka Glasser Herlofsen i forrige måned.

Hun mener Mitsubishi er en god strategisk og industriell partner siden det innebærer en styrking av Cermaqs tilstedeværelse i de viktige asiatiske markedene.

Japanernes tilbud løper i fire uker fra tilbudsdato 22. september 2014. Dermed har potensielle nye budgivere syv dager på seg til å melde sin interesse.

Cermaq sluttet til 96 kroner på Oslo Børs fredag.

Les mer om oppkjøpsforsøket:
Cermaq åpen for mottilbud
Salmar åpner for konkurrerende bud
Hun gir ham ingen salgsbonus

- Jeg tror vi kan utelukke en budkrig om Cermaq
– Jeg var helt sikker på at staten ville tjene på det
Mitsubishi vil kjøpe Cermaq  

Les også:
Reduserer Statoils investeringsbehov med 28 mrd.
Dagens aviser på 1-2-3  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.