Den norske innkjøpssjefindeksen norsk PMI steg til 50,1 poeng i januar. Dermed er indeksen over den viktige 50-poengsgrensen som markerer at aktiviteten igjen øker i sektoren.

Indeksen er utarbeidet av Fokus Bank og måleraktivitetsendringer i norsk industri Svarene fra det faste panelet på om lag 300 innkjøpssjefer i tilvirkningsindustrien uttrykkes gjennom PMI- indeksen (Purchasing Manager Index).

I desember var indeksen på 47,6 poeng, ifølge reviderte tall.

Høyere produksjon
Opprinnelig var også desember over den viktige 50-poengsgrensen. På grunn av en stor sesongvariasjon i PMI-tallene har Fokus endret beregningsmetoden for selve PMI-indeksen. Fra og med målingen for januar vil denne beregnes som et vektet gjennomsnitt av de sesongjusterte delindeksene.

Som en følge av denne revideringen, er hovedindeksen justert noe ned, særlig for de siste månedene. Blant annet er desember nedjustert fra 50,4 til 47,2.

Ordreindeksen steg til 52,5 i januar fra 50,0 i desember. Dette er den høyeste verdien siden juli i fjor.

- Det kan se ut til at ordreinngangen stiger omtrent like mye både for hjemme- og eksportmarkedene. Produksjonsindeksen steg fra 50,0 i desember til 52,8 i januar. Det indikerer at bedriftene nå opplever høyere produksjon for første gang siden juli 2009, kommenterer sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank i en melding

Reduserer antall ansatte
Sysselsettingsindeksen steg fra 43,1, revidert fra 42,8, i desember til 45,7 i januar.

- Dette er den høyeste indeksverdien vi har målt siden september 2008. En indeksverdi under 50 tyder likevel på at bedriftene opplever en reduksjon i antall ansatte, men at tempoet er noe mindre enn mot slutten av fjoråret. Dette henger godt sammen med blant andre sysselsettingsindeksen i Konjunkturbarometeret fra SSB, skriver Jullum.

Lagrene av innsatsvarer steg moderat i januar, fra 39,7 til 41,8.

- En økning i lagrene av innkjøpsvarer kan enten skyldes forventninger om høyere produksjon fremover, noe som kan tolkes positivt, eller at den faktiske omsetningen har vært svakere enn ventet, noe som kan tolkes negativt. For første gang på lenge kan det se ut til at det er en klar overvekt av bedrifter som opplever at økt produksjon og ordre har tvunget frem endringer i lagrene av innsatsvarer. Rundt halvparten tilhører denne kategorien, mens rundt 20 % angir lavere aktivitet som årsak til lagerendringen, skriver Jullum.

Les også: - Gjedrem må holde renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.